Mesleki eğitim payı % 20'ye düşecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2005 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Başkanı Avcı, 'Mesleki Eğitimde Son Durum Raporu' sonuçlarına göre meslek liselerinde okuyan öğrenci oranının yüzde 20'lere gerileyeceğini savunarak, Bakan Çelik'i eleştirdi:

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı ; Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in tüm Meslek Liselerinin MEB'e devri ve Liselerin 4 yıla çıkarılması sonrası Meslek liselerinin durumu hakkında 'Oradaki kalite dibe vurmuştur' ifadesini doğru bulmadığını söyledi.

Avcı, çözüm merciinin yakınmasının toplumu ümitsizliğe sürüklemekten ve hükümete güvensizlikten başka bir işe yaramayacağını belirterek, "Ülkede eğitim alanında ciddi reformlar yapılması gerekir. Meslek liseleri ile birlikte liselerinde eğitim alanındaki problemleri sayın Bakanın çok iyi bildiği ortadadır. Üniversite sınavlarının yaklaştığı bir zamanda bu türden açıklamalar talihsizliktir" dedi.

"Sayın bakan, 350 küsur milletvekili olan bir iktidar partisinin Bakanıdır. Neden bu konuşmayı bu zamanda yapıyor. Geçen sene geçirilmeye çalışılan YÖK yasa tasarısındaki aksaklıklar ve benzeri durumlar 9-10 ay içerisinde izale edilebilecekken neden bu zamana kadar beklemiştir" diyen Avcı öszlerinişöyle sürdürdü: "Belki olay unutulmuştur, bakanlığın kapılarını aşındırmaya başlayan veliler hatırlatmışlardır meslek liselerinin sorunlarını. Ama onlar hatırlatmadan bir bakan olarak bu konunun öncelenip çözümünü gerçekleştirmesi gerekirdi. Milli Eğitim bakanlığı şikayet etme yeri değil, bilakis icraat yapma yeridir. Türkiye'nin eğitim sorunlarının çözümü için ciddi manada kafa yoran ve bu hususta samimi olan üniversitelerle ve sivil toplum örgütleriyle bu meselenin çözümü için dirsek temasına geçmemiştir. Geçen 9-10 ay boyunca meseleyi unutup daha sonradan bazı kesimleri memnun etmek için sorunları çözmeleri gerektiğini ifade etmek, Türkiye'nin siyasi durumunu ortaya sermesi bakımından anlamlıdır. Bu durum aslında meslek liselerinde okuyan öğrenciler ve velileri için mahcubiyetten ifade edilmiş yakınmalardır. Eğitimi artık dar kalıplardan ve dogmatik bakış açılarından uzaklaştırıp bilim adına bir şeyler yapılmalıdır"

Türkiye'de eğitim için milyonlarca dolar harcama yapılırken, sıfır çeken ilköğretim, orta öğretim liseliler bulunduğunu ve bunun Milli Eğitim Bakanlığı'nın en büyük ayıbı olduğuna değinen Avcı, "Zaman aciz konuşma ve şikayetlenmelerle, birilerini dizginleme, susturma zamanı değildir. Zaman ortaya ciddi şeyleri sunma ve doğru şeyleri doğru zamanda yapma zamanıdır. Sloganlarla, bir yerlere sabır tavsiye etmeyle bu ülkenin eğitimi düzeltilemez ve düzeltilmemiştir" şeklinde konuştu.

BESEN'İN YAPTIĞI ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE MESLEK LİSELERİ

Avcı, şöyle devam etti; "Kesintisiz eğitim sistemi ve ardından YÖK'ün başlattığı ÖSS'ye girişte katsayı uygulamasının, ortaöğretim içindeki mesleki eğitimin oranını hızla düşürdüğü herkesçe bilinmektedir. Sendikamız tarafından hazırlanan 'Mesleki Eğitimde Son Durum Raporu', eğitim sistemindeki dengenin, hükümetin hedeflerinin aksine düz liseler lehine bozulduğunu, bunun da hızla sanayileşme yolunda ara elemana ihtiyaç duyulan ülkemizde ciddi sorunlara yol açacağını ortaya koydu.

Araştırmamıza göre, ÖSS'deki mevcut katsayı uygulaması devam ederse Cumhuriyet'in 100. yılında meslek liselerinde okuyan öğrencilerin oranı, toplam ortaöğretimin ancak yüzde 20'sini oluşturacak.

Araştırmamıza göre, 1998?1999 öğretim yılında meslek liselerinin toplam lise içindeki oranı yüzde 41 iken, bu oran 1999?2000'de yüzde 38'e düştü. Bu düşüş 2000?2001 eğitim öğretim yılında da sürdü. 2003?2004 eğitim?öğretim yılında ise bu oran yüzde 31 oldu. Araştırmaya göre, ÖSS'deki katsayı uygulamasının devam etmesi halinde, 2010 yılında meslek liselerinin toplam lise içindeki oranının yüzde 26'ya, 2023'te ise yüzde 20'ye kadar gerilemesi bekleniyor. Meslek liselerinde okuyan öğrenci sayısıyla düz liselerde okuyan öğrenci sayısının da ürkütücü bir şekilde düz lise lehine arttığına dikkat çekilen raporda, 1998?1999'da yüzde 14 seviyelerindeki lise oranının ÖSS'ye girişte getirilen ayrıcalıkların ardından 2003?2004 eğitim öğretim yılında yüzde 38'lere çıktığı belirtildi. Rapora göre, Cumhuriyet'in 100. yılında ise bu oran yüzde 80'e kadar çıkabilir."



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber