Muğla'ya Adli Tıp Merkezi kurulması için protokol imzalandı

Yaz sezonu nüfusu 5 milyona ulaşan Muğla'ya Adli Tıp Kurumu tarafından Adli Tıp Merkezi kurulması için protokol imzalandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmza töreninde, Vali Fatih şahin, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Adli Tıp Şube Müdürü Dr. Bülent Savran ve Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yasemin Balcı katıldı.

Protokol töreninde konuşan Muğla Valisi Fatih Şahin, ?Bilindiği gibi ilimiz 850 milyon nüfusa sahip olmakla birlikte turizm merkezi olması dolayısıyla tatil dönemlerinde nüfusu 4-5 milyona dayanmaktadır. Bu anlamda ülkemizin dışarıya bakan önemli kapılarından birisidir. İmzalanan bu protokol sayesinde ?Otopsi Merkezi ve Cinsel Suç Başvuru Merkezi? uygulamaya başladığında, Muğla ve ilçelerindeki adli nitelikteki ölümlerle ilgili tüm otopsiler Yerkesik'teki otopsi merkezinde gerçekleştirilecek olup, ceset ve yakınları, Aydın, Denizli veya İzmir'e taşınmak zorunda kalmayacak. Ölümü veya olayı aydınlatmak için yapılacak bazı laboratuvar tetkikleri yerinde yapılabilecektir. Adli dosyalar, daha hızlı aydınlatılacak yargı süreci hızlanacaktır. Yerli ve yabancı cinsel suç mağdurları, birden fazla kurumda birden fazla kez, konusunda uzman olmayan kişiler tarafından muayene olmaktan kurtulacaklar. Cinsel saldırıya maruz kalan kişilerin ilk muayenelerinin geç yapılması ya da ilk muayenenin konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından ve olayı aydınlatıcı tetkikler yapılmaksızın eksik yapılması ya da yanlış değerlendirilmesi, adli yönden çok değerli olan delillerin kaybolmasına neden olur. Bu durum hem mağdurları olumsuz etkiler hem yargı kalitesini etkiler. İmzalanan protokol sayesinde cinsel suç olgularının değerlendirilmesini içeren tıbbi muayene işlemi en kısa sürede, etkin bir şekilde ve bir kerede tamamlanacaktır. Adli Tıp Kurumu bünyesinde benzer yapılar başka illerde hayata geçirilmiş olmakla birlikte bunlar sadece otopsi merkezi olarak işlev görmektedirler. Kurum bünyesinde Muğla Yerkesik Beldesinde oluşturulacak, uluslararası muayene protokolleri çerçevesinde, mağdurları örselenmeyeceği, insan haklarını temel alan Cinsel Suç Başvuru Merkezi, Türkiye'ye örnek teşkil edecek ilk merkez olacaktır. Adli Tıp Kurum Başkanlığı'nın İstanbul'da uzmanlık eğitimi almakta olan adli tıp asistanlarını eğitim amaçlı olarak buraya rotasyonla gönderme düşüncesi vardır. Yapılacak olan merkez, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Datça ve diğer tüm ilçelerden otopsi ve cinsel suç olgularının yönlendirildiği, önemli bir ihtiyaca cevap verecek, ülke çapında örnek teşkil edecek bir merkez olacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber