MİT fişi çekti

Haber Giriş : 08 Haziran 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haziran'da yürürlüğe giren CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) nedeniyle mahkemeler artık önleyici istihbarata yönelik dinleme izni vermiyor. Polis ve MİT'in başvurularını mahkemeler geri çeviriyor

Polis ve MİT, Kuzey Irak'tan PKK'yı yöneten kritik 20 teröristin dinleme fişini çekti. Bir hafta önce yürürlüğe giren yasalar, "önleyici istihbarata" yönelik telefon dinleme faaliyetlerini de sona erdirdi. MİT ve Emniyet istihbarat birimlerindeki, önleyici istihbarata yönelik telefon dinleme sıkıntısı önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan, polis ve MİT'e önleyici istihbarat amacıyla dinleme yetkisi tanınması için talimat verdi.

MİT ve polis istihbarat birimlerinde dinleme krizi yaşanıyor. Çünkü 1 Haziran'da yürürlüğe giren CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) nedeniyle mahkemeler artık önleyici istihbarata yönelik dinleme izni vermiyor.

Polis ve MİT'in başvurularını mahkemeler geri çeviriyor. Mahkemeler sadece, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçların aydınlatılması, patlayan bir bombanın faillerinin yakalanması veya faili meçhul bir cinayetin aydınlatılması için "adli amaçlı telefon dinleme izni" veriyor. Oysa istihbarat birimleri, "Suçu olmadan önleyebilmek" için, bazı terör örgütlerinin önde gelen yöneticilerinin haberleşmelerini sürekli takip etmek istiyor.

Güvenlik güçlerinin üst düzey yöneticileri, yaşadıkları sıkıntıyı bakanlara ve Başbakan Erdoğan'a aktarıp, "Bombalı ve silahlı terör eylemlerini, olmadan önleme şansımız kalmadı. Doğu ve Güneydoğu'da terör eylemlerinin yeniden canlandığı bir dönemde, bundan sonra olacaklardan biz sorumlu tutulamayız" diye yakındı.

ÜLKE MESELESİ, ÇÖZÜN

Bu durum Erdoğan'ı harekete geçirdi. Erdoğan, istihbarat kaynaklarından gelen bilgilere göre, son dönemde Doğu ve Güneydoğu'da terör eylemlerinin arttığını belirterek güvenlik birimlerinin, "PKK üst yöneticisi 20 kritik ismin izini kaybediyoruz. İzleyemiyoruz" dediklerini hatırlattı ve bu konuda polis ve MİT'i rahatlatacak düzenleme yapılmasını istedi. Erdoğan, bazı bakanların itirazı karşısında ise, "Bu ülke meselesi. Çözmeliyiz" dedi. Bu arada İstanbul'da polis, daha önce teslim olan PKK bombacısı İ.V.''nin itiraflarından yola çıkarak terör örgütünün Kandil Dağı'nda yetiştirdiği 500 bombacının kimliğini deşifre etti. B. Ş. ve amcasının kızı H. Ş.'nin de aralarında bulunduğu 4 kişi yakalandı.

DB Tercüman


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber