BERTO'nun Kozak Havzası ile ilgili çalışmaları sürüyor

İzmir'in Bergama ilçesindeki Kozak Havzası'nda bulunan fıstık çamlarında bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve yeni çalışmaların belirlenmesi için toplantı düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bergama Ticaret Odası (BERTO) tarafından uzun süredir yürütülen çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek için düzenlenen toplantıya, çok sayıda üniversiteden gelen akademisyenler katıldı. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Ömer Karaöz, Prof. Dr. İbrahim Turna, Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, Prof. Dr. Salih Maden, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Doç. Dr. Seçil Akıllı, Dç. Dr. Seçil Akıllı, Doç. Dr. H.Tuğba Lehtijarvi, Yrd. Doç. Dr. Asko Lehtijarvi, Dr. Meltem Özçankaya ve Orman Yüksek Mühendisi Muhammet Kılcı'nın konuşmacı olduğu toplantıya Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, AK Parti İlçe Başkanı Raşit Ürper, çok sayıda köy muhtarı ve bölge halkı katıldı.

Kozak Havzası fıstık çamlarındaki ibre kurumaları ve verim düşüklüğü ile ilgili bugüne kadar yapılan çok sayıda inceleme ve araştırmanın değerlendirme toplantısı, açılış konuşmalarıyla başladı. Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman, açılış konuşmasında, ?Odası olarak uzun soluklu bir çalışma içerisine girdik. Kozak bölgemiz için yapılan incelemelerimizin sonuçlarının değerlendirildiği bu toplantının dönüm noktası olmasını diliyoruz. Üniversiteden gelen değerli hocalarımız, bölge halkımız ve Orman Genel Müdürlüğü ile güçlerimizi birleştirerek, hep beraber çözüm arayışı içerisine girdik. Amacımız, en kısa sürede ağaçlarımızdaki verim kaybının nedenlerinin bulunması ve bir an önce gereken önlemlerin alınmasıdır.? dedi. Kozak yöresinin en çok araştırma yapılan ikinci orman olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Kahraman, ?Burada ağaçlardaki verim düşüklüğünün sebeplerini ve neler olabileceğini tartıştık fakat işi polemik haline getirmemek gerekir. Önemli olan, sorunun kaynağının net olarak ortaya çıkması ve bir an önce önüne geçilmesi için gereken çalışmaların yapılmasıdır. Bilime inanmak gerekir. Burada elde edilen sonuçları, hızla Meclis araştırma komisyonuna ulaştırıp hava ölçüm cihazı talep edeceğiz ve bir an önce sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapacağız.? diye konuştu.

Toplantı, akademisyenlerin sunumlarıyla devam etti. Problemler sınıflandırılarak anlatılırken son birkaç yıldır yoğun olarak rahatsızlık görüldüğü ve bunun üzerine araştırmalara başlandığı belirtilerek bulgular değerlendirildi. Kozak Havzası'ndaki fıstık çamlarını etkileyen muhtemel faktörler ekoloji, çiçeklenme, tozlaşma ve döllenme dönemindeki sıcaklık değerleri, rüzgar hızı, böceklerin verebileceği zararlar, hava kirliliği, abiyotik ve biyotik zararlar, mantarlar, insanların yanlış ilaçlama yöntemleri ve maden tozları olarak sıralandı. Ardından soru cevap şeklinde devam eden toplantı, çözüm önerilerinin ardından sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber