1,5 yaşındaki bebek, babasından nakledilen böbrekle hayata tutundu

Antalya'da doğuştan böbrek yetmezliği çeken 1,5 yaşındaki Bebek, babasından nakledilen böbrekle hayata tutundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu'da bir nakliyat şirketinde çalışan Erdem Baş ile ev hanımı Ümit Baş'ın tek çocukları olan 1,5 yaşındaki Berk Baş'a 5 aylıkken "multikistik displastik" böbrek hastalığı tanısı konuldu.

Bir böbreği doğuştan işlev görmeyen, normalden küçük olan, diğer böbreğinde çok sayıda kist bulunan Berk Baş, 1,5 yıl ilaç tedavisi gördü.

İlaç tedavisi sayesinde diyalize girmekten kurtulan Berk Bebek için doktorların "Ya nakil olması ya da diyalize girmesi gerekiyor" uyarısının ardından anne Ümit Baş, böbreğini vermek için gönüllü oldu.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğulları Organ Nakli Enstitüsü'nde yapılan testlerde, annenin böbreğinin çok Damarlı olması nedeniyle naklin risk taşıdığını, bu nedenle annenin böbreğinin uygun olmadığı belirlendi.

Daha sonra yapılan testlerde, baba Erdem Baş'ın böbreklerinin nakil için uygun olduğu tespit edildi ancak Berk bebeğin nakil için ideal kilo olan 8 kiloya ulaşması beklendi. Berk bebeğin 8 kiloya ulaşmasının ardından Doç. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından yapılan ameliyatla babadan alınan böbrek Berk bebeğe nakledildi. Babasından alınan böbrekle hayata tutunan Berk Bebek, Antalya'da nakil yapılan en az kilolu Bebek oldu.

Baba Erdem Baş, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğulları Organ Nakli Enstitüsü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, 1,5 yıldır bu günlerin özlemiyle yaşadıklarını ifade ederek, "Canımın parçasına can verdim. Sağlığına kavuştuğu için çok mutluyum" dedi.

Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise Berk bebeğe organ nakletmek için acele etmelerinin nedeninin diyalize girmesini engellemek olduğunu söyledi.

Bu tür durumlarda en iyi tedavinin organ nakli olduğunu kaydeden Dinçkan,

"Berk 1,5 yaşında olduğu için diyaliz ona zarar verebilirdi. O nedenle nakil için acele ettik. Daha önceleri nakil için genellikle çocukların 10 kiloya çıkmasını bekliyorduk. Ancak Berk Bebek 8 kiloya ulaşır ulaşmaz böbreği naklettik. Ameliyat başarılı geçti" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber