AKP'lilere göre Cumhurbaşkanı olmada öncelik Başbakan'da

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 06:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz tatiline hazırlanan siyasette hesaplar, erken seçim ve Çankaya Köşkü'ne kimin çıkacağı üzerine yapılmaya başlandı. Muhalefet partileri olası bir erken seçim için start verirken, iktidar partisi Mayıs 2007'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi. AKP'lilere göre öncelik Başbakan'da. Meclis'teki çoğunluğa dikkati çeken AKP'liler, Erdoğan'ın böyle bir fırsatı kaçırmayacağını düşünüyor. Başbakan'ın mevcut Meclis aritmetiğiyle yapılacak bir seçimde Çankaya'ya güçlü bir şekilde çıkacağı konuşuluyor. Tayyip Erdoğan'ın 'Sezer'in ilk üç yılında varolmayan kurallar son 2.5 yılda gündeme geldi. Ne oldu da uygulama değişti. Ben ve arkadaşlarım meydanlarda oy isterken kendimizi halka farklı bir biçimde tanıtmadık, ne isek öyle çıktık halkın karşısına, oyu da öyle aldık. Devrim Yasaları yaz boz değildir. Yeni kurallara ihtiyaç yok. Kimsenin bize farklı bir elbise biçmesine gerek yok' şeklindeki sözleri de 'Çankaya'ya çıkacak' şeklinde yorumlandı.

Eşi türbansızlar

Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının henüz partileşme sürecini tamamlamamış AKP'nin parçalanmasına yol açabileceği uyarısında bulunanlar da var. Bu gruptakiler Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra ANAP'ın düşüşe geçtiğini hatırlatıyorlar.

Tayyip Erdoğan'ın gerek partinin geleceği, gerekse eşinin türbanlı olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'nı başkasına bırakması halinde AKP'de birkaç isim öne çıkıyor. İlk ikisi eşleri türbanlı olmayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın. Gönül, devlet tecrübesi ve üç yıllık süreçte askerlerle uyumlu çalışması kendisini bir adım öne çıkarıyor. Aydın'ın din felsefesi profesörü olması ve ılımlı yapısı, yarışta artı puan olarak değerlendiriliyor.

Adalet Bakanı Bakanı Cemil Çiçek de, Köşk için öne çıkan üçüncü isim. Çiçek'in gerek devlet deneyimi, gerekse değişik kesimlerle kavga etmeden sorunlara çözüm bulan 'uzlaştırıcı' özelliği nedeniyle tercih edilebileceği ifade ediliyor.

İnadına aday

AKP'deki Milli Görüş kökenliler ile muhafazakarların desteklediği Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın 'inadına' Cumhurbaşkanlığı'na aday olup, şansını deneyeceği de büyük bir olasılık olarak görülüyor.

Abdullah Gül başbakan

Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde yeni Başbakan'ın kim olacağı da merak konusu. Bu noktada en güçlü aday Dışişleri Bakanı Abdullah Gül. Böyle bir değişikliğin parti içindeki muhalefeti harekete geçirip, yeni adayların çıkabileceği de ihtimaller dahilinde. Milli Görüş kökenlilerin desteklediği Bülent Arınç'ın Gül'e rakip olabileceği ifade ediliyor. Olası genel başkanlık yarışına, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de katılacağı belirtiliyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber