Rektörün Kur'an kursu mektubu vekilleri kızdırdı

Haber Giriş : 10 Haziran 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın, Türk Ceza Kanunu'nun izinsiz eğitim kurumlarıyla ilgili maddesinde yapılan değişikliği gerekçe göstererek, milletvekillerine ?Laiklik aşındırılıyor? mektubu gönderdiği ortaya çıktı.

Mektuba kızan vekiller, Aras'a anında karşılık verdi. Kimi tepkisini karşı yazıyla, kimi de telefonla ortaya koydu. Rektöre en sert tepkiyi ise AK Partili Cavit Torun gösterdi. Torun, gönderdiği cevapta, ?Kin dolu paçavrayı aynen iade ediyorum. Yüce Allah'ın, bu milleti sizin gibilerin umuduna ve düşüncelerine bırakmamasını diliyorum.? dedi.

Hükümetin izinsiz Kur'an eğitimine öngörülen cezada indirime gitmesi üzerine AK Parti ile CHP arasında yaşanan tartışmaya Ankara Üniversitesi de katıldı. Düzenlemeyi eleştiren üniversite senatosunun aldığı karar, Rektör Nusret Aras tarafından bir mektupla vekillere gönderildi. Senato kararında, ?Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden biri olan laiklik, siyasal iktidarın derinden ve kararlı uygulamaları ile hızla aşındırılmaya çalışılmaktadır.? ifadelerine yer verdi. Üniversitenin bu hareketi Meclis'te infiale yol açtı. Bazı milletvekilleri yazıyı okur okumaz çöpe atarken, bazıları da düşüncelerini Rektör Aras'a telefonla iletti. Cevabını telefonla veren vekillerin başını Sinop Milletvekili Cahit Can çekti. Rektöre çıkışan AK Partili Can, ?Herkes kendi işine baksın. Laikliği biz koruruz. Benim dedem Kurtuluş Savaşı'nda 4 yıl Atatürk'le birlikte mücadele etti.? uyarısını yaptı. Can'ın eleştirileri üzerine Aras, ?TBMM'yi hedef almadık. Bu, ilkesel bir açıklama. Ben Bolu Üniversitesi rektörü gibi değilim. Orada Başbakan'a saygısızlık yapıldı.? ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun ise yazıyı üniversiteye iade etti. Mektuba, ?üst yazı' iliştiren Torun, üniversite yönetimini sert bir dille eleştirdi. Torun, mektup için ?halktan ve onun isteklerinden tamamen kopuk, laiklik dinciliği adına ahkam kesen paçavra? nitelemesinde bulundu.?

Meclis'ten ortak ses: Herkes kendi işine baksın

Zeyit Aslan (Tokat)

Talihsiz bir yazı. Herkes kendi işini yapsın. Biz üniversitelerden ülkenin önünü açacak eğitim çalışmaları bekliyoruz. Kendi işini yapmakta beceriksiz olanlar, başkalarının başarılarını böyle kıskanıyorlar.

Yekta Haydaroğlu (Van)

Meclis, ihtiyaç duyulan yasaları çıkarmak için var. Üniversite ve senato ise öğrenci ve öğretim üyelerinin sorunlarını çözmek için kuruldu. Kanunları kimin çıkaracağı belli. Bizim işimize karışmasınlar.

Abdulbaki Türkoğlu (Elazığ)

Üniversitelerin asli fonksiyonu kaliteli işgücü yetiştirmektir. Üniversite yöneticileri, uluslararası başarı peşinde koşsunlar. Eğer başka işlerle uğraşmak istiyorlarsa cübbeyi çıkartıp siyasete soyunsunlar.

Musa Uzunkaya (Samsun)

Bazı yazılar ve isimler vardır ki; muhatap bile almaya gerek yoktur. Senatoyu da, yazının içeriğini de muhatap olarak görmüyorum. Cevaba değer bulmadığım için cevap bile göndermedim.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber