Memura sanal zam yapılacak

Haber Giriş : 10 Haziran 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, memurun vergisiz kazancını vergilendirebilmek için brüt maaşlara zam yapacak. Ancak verilen zam vergi yoluyla geri alınacak. Emeklinin maaşından ise vergi kesilmeyecek

Maaşlarla ilgili mevcut sisteme göre memurlar brüt ücretlerinin ortalama yüzde 40'ı üzerinden vergi ödüyor. Buna karşılık, maaşının esas büyük kısmını oluşturan özel hizmet tazminatı, görev, makam ve temsil tazminatları ve fazla çalışma gibi maaşının yüzde 60'lık kısmını oluşturan gelir kalemleri için vergi uygulanmıyor. Bu nedenle örneğin brüt geliri 1000 YTL olan bir memurun sadece 400 YTL'lik geliri üzerinden vergi kesiliyor ve ödediği vergi 60 YTL'de kalıyor. Oysa 1000 YTL'nin baz alınması halinde ödenecek vergi 150 YTL'ye çıkıyor. IMF, bu durumun vergi adaletsizliğine yol açtığını ifade etmişti.

EMEKLİYE MÜJDE
Söz konusu düzenleme, kamu personel reformu çerçevesinde yapılacak. Böylece memurların tüm gelirleri vergi kapsamına alınıp gerekli kesinti yapılacak. Ancak, buna rağmen memurun eline geçen net ücret değişmeyecek. Maliye, maaş düşüşünü engellemek için "etkisiz zam" formülünü üretti. Bu formüle göre, memurun maaşından yapılması gereken vergi kesintisi, memurdan değil direkt bütçeden ödenecek. Bu vergi bütçeye konulacak ilave "ödenek" ten karşılanacak. IMF'nin istekleri arasında yer alan emekli maaşından vergi kesilmesi konusunda ise bir düzenleme yapılamayacağı bildirildi.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber