Van YYÜ İlahiyat Fakültesi'ne kontenjan talebi iddiaları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, bazı basın yayın organlarında İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alınması için rektörlüğün, Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) talepte bulunmadığı iddialarının asılsız olduğunu belirterek, "2005-2006 eğitim-öğretim yılında üniversite senatosunun oybirliğiyle İlahiyat Fakültesi'ne 30 öğrenci kontenjanının verilmesi için talepte bulunduk" dedi.

2000-2001 eğitim-öğretim yılından itibaren YÖK'ün öğrenci kontenjanı vermediği YYÜ İlahiyat Fakültesi, bu yıl son 17 öğrencisini mezun etmeye hazırlanıyor. YÖK, Mısır el Ezher Üniversitesi'nden sahte evraklarla geçiş yapılmasıyla gündeme gelen İlahiyat Fakültesi'ne 5 dönemdir öğrenci almazken, soruşturma kapsamında mezun olan bazı öğrencilerin diplomalarının iptal edildiği bildirildi. Geçen zaman içinde YÖK'ün, İlahiyat Fakültesi'nin talepte bulunmasına karşın kontenjan vermediği belirtildi. 50 akademisyen ve 30'a yakın idari personelin görev yaptığı İlahiyat Fakültesi'ne, YYÜ Senatosu'nun oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda 2005-2006 eğitim-öğretim yılında 30 öğrenci alınması için talepte bulunulduğu bildirildi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, dün bazı basın yayın organlarında yer alan 2005-2006 eğitim-öğretim yılında YÖK'ten öğrenci talebinde bulunulmadığı iddialarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. İlahiyat Fakültesi'ne 3 yıldır öğrenci alınmadığını doğrulayan Aşkın, geçen yıl ve bu yıl üniversite senatosunun oybirliğiyle öğrenci talebinde bulunduğunu, YÖK tarafından öğrenci kontenjanı verilmediğini, bu yıl ise durumun resmi olarak belirlenmediğini kaydetti. Basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu ileri süren Prof. Dr. Aşkın, bu konuda hiçbir gazete muhabiriyle ne kendisinin ne de üniversite yönetiminden hiç kimsenin görüşmediğini kaydetti.

"30 ÖĞRENCİ ALINMASI İÇİN ELİMDE BELGE VAR"

Her yıl üniversite senatosunun toplanarak fakültelere alınacak öğrencilerin sayısıyla ilgili karar aldığını ifade eden Aşkın, İlahiyat Fakültesi'ne de önümüzdeki yıl 30 öğrenci alınması yönünde oybirliği alınan kararı basın mensuplarına göstererek şunları söyledi:

"Biz her yıl üniversite senatosunda kaç öğrenci alacağımızla ilgili taleplerimizi, ilgili fakültenin bölümünün taleplerini senato üyeleri olarak tartışırız. Öğrenci kontenjanları oybirliğiyle alınır ve YÖK'e gönderilir. YÖK'te buradaki rakamlara uymak durumunda değil, artırılır veya azaltılır. 4 yıllık eğitim veren ve sözel puanla alan İlahiyat Fakültesi'nin 2005-2006 kontenjanı önerisi 30 öğrenci, bu senatodan çıkmış bir karar. YYÜ, İlahiyat Fakültesi için öğrenci talebinde bulunmuş. Çıkan bu haber, yalan veya eksik. Yönetimden hiç kimseden görüşülmeden haber gazetelerde yer almış. Umarım atladıkları için yazmışlardır. Ama ciddi olmakta fayda var. Biz gerçekten bir talepte bulunmamış olsaydık veya '30 öğrenci yerine niye 60 tane öğrenci talebinde bulunmadınız?' diye bir soru olsaydı bunun arkasında dururduk. Ama üniversite böyle bir talepte bulunmuşken, kalkıp ta 'üniversite talepte bulunmamıştır' diye yazmak bana pek etik gelmiyor. Elimde belge var" dedi.

Prof. Dr. Aşkın, İlahiyat Fakültesi'ne 2000-2001 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alınmamasını ise geçmişte yapılan yanlışlıklardan kaynaklandığını söyledi. Bir gazetecinin 'İlahiyat Fakültesi'nin öğretim kadrosunun çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise, "Biz oraya özel ilgi de gösteriyoruz. İlahiyat fakültelerinin önemli kurumlar olduğunu düşünüyoruz. Bunu defalarca ifade ettim. İnsanların dini ihtiyaçları var. Bu konuda doğru aydınlatmaları gerekiyor. Bu sebeple de ilahiyat fakültelerinin bugünkü kabuklarını da kırarak, batıdaki teoloji fakülteleri gibi buradan mezun olanların 2-3 dil bildiği, kuvantum fiziği üzerine de dini problemler üzerine de düşünebildiği insanlar yetiştirmemiz lazım. İlahiyat fakültelerinin üzerinde ciddi anlamda durulmasına da inanan birisiyim. O bakımdan da burada yapılan bilimsel çalışmaları da teşvik ediyoruz. Benim de özel bir gayretim de var" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber