Sorgun'dan Norveç'e Türkçe olimpiyatlarına ziyaret

Norveç'te Türk okulunun Türkçe Olimpiyatları seçmelerini yerinde izleyen Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, "Türkçe şarkıların, şiirlerin okunması bizlere mutluluk verdi, büyük keyif duyduk. Türkçe Olimpiyatları elemelerine Norveç halkı Türklerden daha çok ilgi gösteriyor, zira 500 kişilik salonun yüzde 70'ini Norveç halkı doldurmuştu." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2012 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek'in öncülük ettiği 7 kişilik bir grup, geçtiğimiz günlerde Norveç'e gitti. İş adamı, esnaf ve eğitimcilerden oluşan gezi heyeti, buradaki Türk Okulu'nda Türkçe Olimpiyatları yarışmalarına katılacak olan öğrencilerin seçmelerini de izleme fırsatı buldu.

Norveç'teki bir Türk Okulu'nun müdürü olan Sorgunlu İlhami Aktan, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ve yakınındaki Sorgunlu dostlarını Norveç'e davet etti. İlhami Aktan'ın daveti üzerine Norveç'e giden başkan ve yanındakiler havaalanında karşılanıp güzel bir şekilde ağırlandı. Norveç'i gezdirip güzelliklerinin gösterildiği grup, Türkçe Olimpiyatları'nı da izleme imkanı yakaladı.

Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standardına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olan, bu yüzden Avrupa Birliği'ne girmek istemeyen ülkenin petrol zengini olduğunu, dünyanın ve Avrupa'nın balıkçılık sektörünü elinde bulundurması ile bilindiğini belirten Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, ?Bu sene yapılacak olan Türkçe Olimpiyatları, Norveç'in Drammen eyaletinde yapılacak. Norveç'te bir Türk okulunun müdürü Sorgunlu, kendisi beni ve arkadaşlarımı davet etti ve bu davetten memnun kalacaklarını söylemesi üzerine Norveç'e gitmeye karar verdik.? dedi.

Daha önce çeşitli ülkelere gittiğini, fakat Norveç'e ilk defa gittiğini dile getiren Şimşek, "Norveç akıl almaz bir ülke, yüzölçümü ülkemizin yarısı kadar olmasına rağmen nüfusu sadece 4,5 milyon, insan ve araç sayısı oldukça az. Norveç çok gelişmiş bir ülke, milli geliri 60 bin dolar civarında. Çok iyi oldukları dallar var, mesela kayak pistleri, Nobel Barış Ödüllerinin verildiği yer ve daha aklımıza gelmeyen birçok önemli özelliği olan ve göz dolduran bir ülke Norveç. Yalnız ülke genelinde, insanlarının çok büyük bir manevi eksikliği, yani inanç eksikliği olduğunu gözlemledik. Daha önceki yıllarda Norveç'te meydana gelen bir intihar olayının ardından yapılan incelemede, bu kişinin sadece intihar zevkini tatmak için intihar ettiğini öğrendiğimizde çok şaşırdık. Bu ülkede halkın yüzde 80'i ateist ve büyük bir boşluk içerindeler. Ama buna mukabil bizi son derece şaşırtan güzel şeyler de gördük. Mesela, Norveç'te trafik bizi çok şaşırttı, sinyalizasyon (trafik lambası) şehirde yok gibi ve trafikte öncelik hep yayaların. Ülkenin gelir kaynakları petrol ve tabii ki her tarafı deniz olduğu için balıkçılık oldukça gelişmiş. İlgimizi çeken olaylardan biride güne çok erken başlamaları ve mutlaka spor yapıyor olmaları ve bununla beraber yaş otamalarının 95 olmaları bizi çok şaşırttı. İnsan hakları son derece önemli ve ön planda. İnsana ve insan yaşamına çok saygılı bir millet.? diye konuştu.

Görmek istediklerinin Türkçe Olimpiyatları olduğunu ve Türkçe Olimpiyatları'nın yapıldığı, Türklerle yabancıların beraber yer aldığı 500 kişilik salonda kardeşlik havası içerisinde, önce Norveç Marşı sonra Türk İstiklal Marşı'nın okunmasının çok güzel olduğunu ifade eden Sorgun Belediye Başkanı Şimşek, şunları söyledi:

"Halkının yüzde 80'inin ateist olduğu bir ülkede Türkçe şarkıların, şiirlerin okunması bizlere mutluluk verdi, çok haz aldık, büyük keyif duyduk. Türkçe Olimpiyatları elemelerine Norveç halkı Türklerden daha çok ilgi gösteriyor, zira 500 kişilik salonun yüzde 70'ini Norveç halkı doldurmuştu. Eskiden oradaki halk Müslüman ve Türklere başka bir gözle bakıyordu, şimdi böylesine güzel bir etkinliğin, Türkçe Olimpiyatları'nın halkın kardeşlik içerisinde yaşamasına imkân verdiğini, oradaki halkın artık bize daha sempatik baktıklarını gördük. Tabii hizmetleri bu boyuta getiren ve dünyanın her tarafına açılan ve oralarda insanlara Türkiye'yi tanıtan, sevdiren herkesi tebrik ediyorum, çok büyük bir fedakârlık göstergesi.? şeklinde konuştu.

Norveç'te çok güzel ağırlandıklarını ve bu ziyaretten çok memnun kaldıklarını dile getiren Başkan Şimşek, ?Türkçe Olimpiyatları'nı gidip yerinde izlemek çok mutluluk vericiydi. Norveç'ten güzel hatıralarla ayrılıp ülkemize dündük, bundan daha iyi bir milliyetçilik olamaz, insan ülkesine ancak bu kadar katkı sağlayabilir, sevebilir, ülkesi için ancak bu kadar fedakârlık yapabilir.? diye konuştu.

Türkçe Olimpiyatları'nın taşıdığı önemi dile getiren Şimşek ?Ben bütün camiayı tebrik ediyorum. Böylesine güzel bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese canı gönülden şükranlarımı sunuyorum.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber