İstanbul Üniversitesi'ne Neler Oluyor?

Haber Giriş : 11 Haziran 2005 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Profesör Mesut Parlak, Kemal Alemdaroğlu yönetimine karşı "demokrasi"yi, "akademik özgürlüğü" savunduğunu söyleyerek rektörlüğe aday oldu. Bu nedenle de meslektaşlarının desteğini aldı ve rektör oldu. istanbul Üniversitesi, ülkemizin önemli üniversitelerinden birisi. Tarihimizde her dönemde etkin roller oynadı.

Son günlerde, öğretim üyelerinden ve öğrenci gruplarından olumsuz sesler yükseliyor. Mesut Parlak yönetiminin ülkücü öğrencileri koruyarak okuldaki huzurun bozulmasına neden olduğu yönünde şikâyetler geliyor, istanbul Universitesi'nde yeniden şiddet eylemlerinin gelişmesi, satirli ülkücülerin ortalığa terör saçması iddialarıyla yüz yüzeyiz.

***
Bu türden olaylar, ülkemizin huzurunu da, üniversitenin huzurunu da bozar ve kargaşalıktan medet uman çevreleri güçlendirir. Profesör Mesut Parlak'ın böyle bir gelişmeyi istemeyeceğini biliyorum. Bu amaçla gençlerden gelen şikâyetleri aktarmak istiyorum. Gençlerin anlatımına göre istanbul Üniversitesinin Beyazıt'taki fakülte binalarındaki olaylar şöyle gelişti:

Yaklaşık bir buçuk ay önce Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde iki ülkücü, öğrencilere bıçak çekti. Bunu Hukuk Fakültesi öğrencisi bir başka ülkücünün öğrencilere bıçak çekmesi takip etti. 17 Mayıs günü iktisat Fakültesi öğrencisi T.M. fakülte önünde öğrencilere silahla ateş etti. Dönem sınav dönemi olduğu için gerginlik arttı. Ülkücü öğrenciler polis nezaretinde sınavlara girdiler. 18 Mayıs günü okuldan çıkıp evine giden 8 öğrenci, Öğrenci Kültür Merkezi önünden Eminönü Iske-lesi'ne kadar olan hat üzerinde pusuya düşürülüp satırla yaralandılar.

***
Saldırıya uğradıklarını söyleyen öğrenciler rektörlüğe ulaşamadıklarını, dertlerini anlatamadıklarını da iddia ediyorlar, ilk başlarda rektörlüğün kendilerine can güvenliği garantisi verdiğini ancak buna rağmen ülkücülerin polis korumasındaki saldırılarının sürdüğünü söylüyorlar. Bu arada 4 arkadaşlarının okula girmesi engellenirken, saldırgan ülkücülere, silah ve bıçak kullananlara böyle bir tedbir alınmadığını belirtiyorlar.

Öğrencilerin anlatımına göre son günlerde ise şu olaylar yaşandı: 3 Haziran Cuma günü Beyazıt Merkez binasının kapısı önünde toplanan 50 kadar ülkücü, kapıdan giren 10 öğrenciye, polislerin, Çevik Kuvvet'in ve üniversitenin güvenlik görevlilerinin önünde satırlarla saldırdı.

Bu ülkücü grup, daha sonra öğrenci Kültür Merkezi'ne girerek binanın içini tarumar etti.

Bu saldırılara katılan iki ülkücü, ertesi gün yanlarına daha önce iktisat Fakülte-si'ne saldırdığı için okuldan atılan Mahmut isimli ülkücüyü ve yine Hukuk Fakültesi'nde silahla bir öğrenciyi yaralayan Hüseyin isimli ülkücüyü de alarak üniversiteye geldiler. Okul yönetimi ise solcu öğrencilerin ülkücü öğrencilerin sınava girmelerini engellediğini söylemişti. Ülkücülerden birisi de savcılığa bu konuda şikâyette bulunmuştu.

***
Sonuç olarak istanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Kampüsü'nda solcu öğrencilerle ülkücüler arasında bir süredir gerginlik tırmanıyor.

Bu gerginliklerde ülkücüler silah ve satırlar kullanıyorlar, öğrencilerden yaralananlar oluyor. Solcu gençler, polisin ülkücüleri koruduğunu ve kendilerini gözaltına aldığını söylüyorlar. Rektörlüğün ise ülkücüleri kolladığına inanıyorlar.

Gençler bu konudaki tepkilerini şöyle ifade ettiler: "Tüm bu olaylarda emniyet güçleri ve üniversite yönetimi tamamen yanlı bir tutum takındı. Polisin verdiği bilgilerle 80 öğrenci hakkında savcılık soruşturması başlatıldı. Rektör de ülkücülere destek oluyor. "
istanbul Üniversitesi Rektörü Profesör Mesut Parlak'ın da bu olaylar konusunda mutlaka söyleyecekleri olacaktır. Bu köşe kendisine açıktır.

***
NOT: Geçen şubat ayında yitirdiğimiz Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sevim ve 2003 yılında yitirdiğimiz Çağdaş Gazeteciler Derneği Kurucu Başkanı Alaattin Orhan, mücadele arkadaşları tarafından bugün (11 Haziran) anılıyor. Anma toplantısı saat 13.30-18.00 arası Mecidiyeköy Kültür Merkezi kat otoparkı üstünde yapılacak.

Oral Çalışlar/Cumhuriyet


İstanbul Üniversitesi'nde tırmanan gerginliğe okul yönetiminin sessiz kalması tepkiyle karşılandı

Öğrencilere saldırılar arttı

Ülkücülerin satırlarla okula girmesine göz yumulduğunu söyleyen istanbul Üniversitesi'nde okuyan sol görüşlü öğrenciler, kendilerine yönelik silah ve bıçaklı saldırıların ardından üniversite yönetiminin ülkücüler hakkında hiçbir yaptırım uygulamadığına dikkat çektiler.

İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ), ülkücü öğrencilerin sol görüşlü öğrencilere yönelik düzenledikleri saldırılar nedeniyle l .5 aydır süren gerginlik doruğa tırmandı. Üniversitede "siyaseti bitireceğini" belirten yeni ÎÜ Rektörü Mesut Parlak'm yalnızca sol görüşlü öğrencilerin sınavlara girmesini yasaklayarak üniversitedeki olayları engellemeye çalışması dikkat çekiyor. 4 öğrencinin okula girmesini yasaklayan üniversite yönetimi kararının ardından, polisin verdiği bilgilerle savcılık 80 öğrenci hakkında dava açtı.

Gazetemizi ziyaret eden bir grup İÜ öğrencisi, yaklaşık l .5 aydır yaşanan olayları özetle şöyle anlattılar.

Rektörlüğün konuyla ilgili yaptıkları görüşmelerde can güvenliklerini sağlayacaktan sözünü verdiğine dikkati çeken öğrenciler, "Ancak bunun karşılığında ülkücüler polis korumasında sınavlarına girip bizlere tacizde bulundu, okul etrafinda satırlarla saldırdılar.Hatta önce 4 sonra 5 olmak üzere toplam 9 arkadaşımız hakkında okula girmelerini engelleyen ihtiyati tedbir karan alınırken okul içinde silah ve bıçak kullanan ülkücüler hakkında hiçbir yaptırım uygulanmadı. Üniversitede siyaseti bitirme vaadiyle yönetime gelen rektörümüz ülkücüleri satırları ve korumalarıyla okula alırken üniversite öğrencilerini okula almamaktadır" dediler.

14 Haziran Salı günü, Beyazıt'ta konuyla ilgili açıklama yapacaklarını ve tepkilerini dile getireceklerini bildiren istanbul Üniversitesi öğrencileri, duyarlı kamuoyunu soruna sahip çıkmaya çağırdılar.

1.5 aydır yaşanan olaylar
? Olaylar 1.5 ay önce, Şenol Ertürk ve Cem Levent isimli iki ülkücü öğrencinin, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki öğrencilere bıçak çekmesiyle başladı.
? Bir hafta sonra Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Hakan Hançer ad-
lı ülkücü, öğrencilere bıçak çekti.
? Ülkücüler, üniversitenin Yabancı Diller binası önünde bir kız öğrenciye pusu kurup saldırdılar.
? Saldırıyı düzenleyenler arasında bulunan iktisat Fakültesi öğrencisi Tanju Mert 17 Mayıs günü fakülte içinde devrimci öğrencilere karşı silah sıktı.
? Final sınavlarına girme bahanesiyle okula giren ülkücüler, okul giriş ve çıkışlarında pusu kurup öğrencileri yaraladılar.
? 18 Mayıs Çarşamba günü okuldan çıkıp evine giden 8 öğrenci, Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) önünden Eminönü îskelesi'ne kadar olan hat üzerinde pusuya düşürülüp satırla yaralandı.
? 2 Haziran Perşembe günü Eczacılık Fakültesi bahçesinde bir öğrenci aynı şekilde yaralandı.
? 3 Haziran Cuma günü istanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Meydanı'na açılan kapısı önünde toplanan 50 kişilik ve içeri giren 10 kişilik grup, kapıdan giren öğrencilere sivil polisler, çevik kuvvet ve üniversite güvenlik görevlilerinin önünde satırlarla saldırdılar ve Öğrenci Kültür Merkezi'ne (ÖKM) girerek etrafı tarumar ettiler.
? Okuldan atılan ülkücü öğrenciler dahi bu saldırılara katıldı.
? 9 Haziran Çarşamba günüyse üniversitenin Fen Fakültesi kapısını kınp içeri giren 100 ülkücü, öğrencilere saldırdı.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber