Vali Güvenç: GAP'ın bereketli toprakları, bilinçsiz sulamaya kurban edilemez

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç "GAP'ın bereketli toprakları bilinçsiz sulamaya kurban edilemez." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 'GAP Eylem Planı' çerçevesinde çiftçilerin sulama konusunda bilinçlendirmek için (TEYAP) toplantılarının 3'sü Suruç' ta yapıldı. Suruç Öğretmenevi konferans salonunda yapılan eğitim ve bilinçlendirme toplantısına Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Korahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Suruç Kaymakamı Dr. Fatih Akbulut, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu muhtarlar ve çok sayıda çiftçi vatandaş katıldı.

Çiftçilere sulama çeşitleri ve teknikleri hakkında bilgiler verilen toplantıda Harran Ovası'nda yapılan hatalı sulamanın arazilere verdiği zararlar anlatıldı. Çiftçiler tarafından yapılan bu hata ve buna bağlı oluşan zararların Suruç Ovası'nda yaşanmaması için gereken tedbirlerin alınması için çiftçilerle fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, su kaynaklarının artması ve gelişen teknoloji ile birlikte üretimin bilimsel olarak kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Eskisi gibi teknolojiden yoksun bir ziraat anlayışının olamayacağını savunan Vali Güvenç, "Geçmişte bilinçsizce yaptığımız gibi suyu hoyratça kullanmayacağız, suyumuza sahip olacağız, üretimimizi bilimsel yapacağız. Salım sulama yerine damla sulama yapacağız." şeklinde konuştu. Pamuğa beş su yerine yedi su verildiğinde hem pamuğa hem de toprağa zarar verildiğinin çiftçiler tarafından bilinmediğini sözlerini kaydeden Vali Güvenç, "GAP Eylem Planı çerçevesinde bu toprakların Türkiye'nin gıda ambarı olabilmesi için devletimiz tarafından buraya milyonlarca lira masraf edildi. Bu bereketli toprakları bilinçsiz sulamanın getirdiği fikir ve düşüncelere kurban edemeyiz. Bizim insanımız ariftir, bizim insanımız bu işleri bilir, suyumuza toprağımıza sahip çıkalım." dedi.

Toplantı kapsamında katılımcı heyet ve çiftçilere Suruç Pompaj Sulama Suyu Proje çalışmalarının ikinci evresi olan tünel inşaatı gezdirilerek sulama projesi hakkında bilgi verildi. 9 bin 150 (9 km 150) metresi tamamlanan tünel inşaatında incelemelerin ardından açıklama yapan Suruç Kaymakamı Fatih Akbulut, sulama öncesi yapılan bilinçlendirme toplantılarının çok faydalı olduğunu belirterek, sulama suyu projesinin tamamlanıp tarımsal arazilerin çiftçilerimiz tarafından bilinçli bir şekilde sulanmasıyla birlikte bu toplantıların meyvesinin inşallah ileride alınacağını ifade etti. Kaymakam Akbulut, "Çiftçilerimize TEYAP projesi ile eğitim ve bilinçlendirme toplantılarını düzenleyen GAP idaresinde görevli bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber