Başçı: TL'ye güvenmeye devam edin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 12:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Erdem Başçı, Merkez Bankası'nı takip edenlerin hep kazançlı çıktıklarını belirterek, "TL'ye güvenmeye devam edin" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de şu ana kadar politika çerçevesinin arzu edilen yönde ilerlemeye devam ettiğini belirterek, ''Zaman zaman ufak tefek elbette sapmalar olabilir, zaten olabiliyor da... Bu işin doğası gereği zaman zaman birtakım şoklarla karşı karşı kalırsınız. Burada önemli olan, karşı karşıya kaldığınız şoklara doğru zamanda doğru politika tepkisi verebiliyor musunuz? Tedbirlerinizi zamanında alabiliyor musunuz?'' dedi.

Erdem Başçı, Türkiye'de potansiyel üretim tarafından bakıldığında, aslında çok da fazla bir enflasyona yol açabilecek, çıktı açığını ters yönde geliştirebilecek gelişmenin söz konusu olmadığını düşündüklerini bildirdi.

Başçı, verimlilik faktörlerinden kaynaklanan büyümenin enflasyon açısından bir sorun oluşturmadığını, bunun sağlıklı bir büyüme olduğunu ifade ederek, ''Yeter ki birtakım risklere dikkat edelim. Bir yerde pekçok ülkede gözlenen aşırıya gidişten her zaman kaçınmamız gerekir'' diye konuştu.

Başçı, günümüzde artık finansal istikrarın bir ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekerek, ''Sadece enflasyonu düşük tutarak, fiyat istikrarını sağlayarak merkez bankacılık yapamazsınız. Mutlaka finansal istikrara bakmanız gerekir'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Enflasyonu bu ay tek hanede göreceğiz'' dedi.

Cari açıkta dengeleyici tedbirler meyvelerini vermeye başladı

Erdem Başçı, cari açığa işaret ederek, bu konuda alınan dengeleyici tedbirlerin meyvelerini vermeye başladığını, burada reel olarak mal ihracatı ve ithalatı açısından bakıldığında 2011 başlarından itibaren dengelenmenin başladığını, bu dengelenmenin önemli bir noktaya geldiğini belirtti. Başçı, ''Fakat neden bunu cari açık rakamlarında tamamen görmüyoruz? Bu dönemde ithalat fiyatları ihracat fiyatlarından daha fazla arttı. O yüzden biz bunu tutar olarak o kadar da hızlı görmedik. Yeni yeni görmeye başladık daha bu aylarda. Cari açıktaki düzelmeyi ay ay kademeli bir şekilde gözlüyoruz'' diye konuştu.

TL en az oynak para birimlerinden olacak

Erdem Başçı, ne olursa olsun TL'nin en az oynak para birimlerinden biri olacağını, bunu net şekilde söyleyebileceklerini bildirdi.

Başçı, TL'nin aşırı değerli olmadığını, bilakis olması gerekenin altında bulunduğunu belirterek, bunu da bir miktar ihracata destek veriyor şeklinde okumak gerektiğini söyledi.

TL'ye güvenmeye devam edin

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası'nın kesinlikle fiyat istikrarının tehlikeye girmesine izin vermeyeceğini ve fiyat istikrarı için gerekenleri gereken zamanda yapacağını kaydetti.

Başçı, Merkez Bankası'nı takip edenlerin hep kazançlı çıktığını belirterek, TL'ye güvenen ve yatırım yapanlara yönelik, ''TL'ye güvenmeye devam edin, TL iyi performansına devam edecek'' dedi.

Başçı, büyümenin 2012 yılı boyunca bütün risklere rağmen ılımlı seyretmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber