Altın değerinde tespihler

Şanlıurfa'da erkeklerin önem verdiği aksesuarların başında gelen tespihlerin fiyatı dudak uçuklatıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 21:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çin, Hindistan, Kore gibi ülkelerin yanı sıra Baltık Denizi'nden getirilen kuka, katelin, kaplumbağa kabuğu, deve kemiği gibi maddeler kentteki atölyelerde saatler süren uğraş sonucu torna, zımpara ve çarkla işlenip tespih tanesi haline getiriliyor.

Çoğunluğu sipariş üzerine hazırlanan tespihler, koleksiyonerlerin yanı sıra kent merkezindeki tespihçilere ve şehir dışındaki toptancılara ulaştırılıyor.

Kullanılan malzemenin kalitesi ve işçiliğe göre fiyatı 10 bin TL'ye kadar değişen tespihler, Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkelerinden de ilgili görüyor.

Kullanılan malzeme önemli

Şanlıurfa Tespihçiler Derneği Başkanı Osman Yeşil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tespih üretimi yapan kentlerin başında Şanlıurfa'nın yer aldığını ifade etti.

Kentteki 25 atölyede Türkiye'nin tespih ihtiyacının yarısından fazlasının karşıladığını aktaran Yeşil, tespihte kullanılan malzemenin önemli olduğunu, bazı malzemeleri biriktirmenin bazen yıllar aldığını belirtti.

Tespih alanların bu yüzden malzeme kalitesi ve işçiliğine çok dikkat ettiğini ve kimi zaman bir tespihin yapımının haftalar sürdüğünü aktaran Yeşil, şunları kaydetti:

''Şanlıurfa'da sert taşlar dışında fosil türünden damla kehribar, ateş kehribar, kaplumbağa kabuğu, fildişi, deve kemiği, koç boynuzu gibi maddelerden tespihler üretiyoruz. Yurt dışında getirdiğimiz bu maddeleri atölyelerde işliyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kentte belirli yerlere veriyoruz. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Gümrük Hanı'nda faaliyet gösteren esnaf, ürünlerimizi talep ediyor. Çoğu zaman da İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlere gönderiyoruz.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber