Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeleri anlık izlemeye alacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'Kentleri İzleme Projesiyle' tüm büyükşehir belediyelerini, sağlık, yoksulluk, yaşanabilirlik gibi onlarca kritere göre izlemeye alarak, bilgi haritalarını çıkaracak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, belediyelerin kapasitesini artırmak, belediyiler arasında işbirliğini geliştirmek için çalışmalara hız verildiğini belirtilerek, Almanya, İspanya, İngiltere gibi Avrupa Birliği ülkelerinin de kullandığı Kentleri İzleme Projesi'nin 2017 yılına kadar Türkiye'de faaliyete geçirileceğine işaret edildi.

AB, BM ve diğer uluslar arası kuruluşların çalışmalarıyla Türkiye'ye benzerlik gösteren sosyal yapı, ekonomik yapı, yurttaşlık, mekansal yapı, çevre, ekoloji ve bunlara bağlı alt alanlarda 159 göstergeden oluşan kentsel gösterge seti oluşturduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "Göstergeler farklı ölçek ve nitelikteki yerleşmelerde sınanması için pilot olarak seçilen Samsun, Denizli ve Osmaniye'de uygulandı. Göstergelerin hangilerinin Türkiye'de toplanabildiğine ya da toplanamadığına, hangilerin öncelikli, hangilerinin büyükşehirde, hangilerinin orta ölçekte toplanabildiğine ilişkin tablolar oluşturuldu. Daha sonra pilot bölgeden çıkan sonuçlara göre 159 gösterge azaltılacak. Kamu Kurum ve kuruluşları ile Türkiye İstatistik Kurumu tarafından üretilmesi veya derlenmesi gereken göstergelerle ilgili sorumluluklar belirlenecek Bu yıl içerisinde göstergelerin öncelikle hangi belediyelerde ve hangi süreler içinde uygulanacağı ve izleneceğine dönük çalışmalar yapılacak." denildi.

Dünya Bankası'nın teknik işbirliği ile ortaklaşa yürütülecek projeye 2017 yılına kadar tüm büyükşehir belediyelerinin katılımının sağlanacağı kaydedildi. Böylece yöneticilerin, şehirleriyle ilgili tüm mekansal kararları, projenin sonucuna göre üretilen endeksler ve raporlara göre vereceği ifade edildi.

MÜKERRER VERİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Kent bilgi standartlarını belirleyerek belediyelerin e- devlet entegrasyonunu sağlamasının hedeflendiği de belirtilen açıklamada, "Bilgileri merkezinde toplayarak anlık olarak izleyecek olan bakanlık yerel yönetimlerin iş süreçlerinin iyileşmesiyle mükerrer veri üretilmesinin önüne geçecek, veriye hızlı ve güvenli ulaşılmasını sağlayacak." ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber