Prof. Dr. Ercan, Bulgaristan'daki depremi değerlendirdi

Bulgaristan'ın Pernik kentinde meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ?Marmara büyük deprem üretecek ölçüde gergin olmayıp, deprem olacağına ilişkin bir belirti de yoktur? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dün gece Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın 30 kilometre doğusundaki Pernik kentinde meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremi değerlendirdi. Ercan, ?Deprem 9,2 kilometre derinde oldu. Deprem büyüklüğü USGS'ce 5,8 olarak verildi. Deprem odağı, geçmişte 7'den büyük depremlere tanık olmuş, komşu Makedonya'nın Üsküp ile Piriştina kentlerine oldukça yakındır. Deprem 16 saniye sürdü. Depremin ardından oluşan çok sayıdaki artçı depremlerin en büyüğü 04.31'de 4,7-4,9 büyüklüğünde olan depremdir. Deprem tüm Trakya'da güçlü olarak duyuldu. Bulgaristan'ın Karadeniz kıyıları ile ana toprağı Moesion Sekisi üzerine oturur. Bu sekinin kuzey-batı kıvrımını Karpat Önçukuru, güneyini ise Rodop som kayası çevreler. Jura döneminden beri bu bölge güngen (saat) dönüş yönünün tersine dönerek kıvrılmaktadır, küçük kabukçuk olarak tanımlanabilecek? dedi.

Depremin Kuzey Anadolu kırığı ile ilgili olmadığını belirten Ercan, ?Ayrıca Kuzey Marmara kırığı ile beklenen İstanbul depremini öne çekmez. Marmara büyük deprem üretecek ölçüde gergin olmayıp, deprem olacağına ilişkin bir belirti de yoktur. Genel olarak Akdeniz, Anadolu, İran, Pakistan, Hindistan, Uzakdoğu bölgesi gergindir. Buralarda orta büyüklükte bir depremin olması şaşırtıcı olmaz. Bunun nedeni, güneydeki anakaranın kuzeye doğru yürüyüşünün artış hızının kuzey bölümü germesidir? diye konuştu.

Yerin çekirdeğindeki kaparalan (magnetic field) özeğinde olağan üzeri bir yalpalanma olduğuna dikkat çeken Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

?1980'den sonra gittikçe artan bu yalpalanmanın 2013 yılında doruğa varmasını bekliyoruz. Bu bağlamda yeryuvarının kapar ucu (magnetic pole), her yıl 4 ile 5 km yer değiştirirken bugünkü tezliği 10 kat artarak 50 km'ye varmıştır. Olayın ilginç yanı, yer çekirdeğindeki yalpalanmaya uygun olarak yeryüzünde doğal olayların anakaraların yüzme tezliklerinde, deprem sayılarında, süpürtü (tsunami), hortum, kasırga, sel, yer kayması, buzul erime, yanardağ patlamalarındaki sayının artışıdır. Bu artış, 2013 yılında doruğa vardıktan sonra yavaş yavaş düşerek 2015-20 yıllarında olağan durumuna dönecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber