Yabancı uyruklu kaçak rehberler Türk turizmine zarar veriyor

Yabancı uyruklu kaçak rehberler, Türkiye'nin tanıtım ve bilgilendirme imajına zarar veriyor. Antalya Rehberler Odası (ARO), turizm seyahat acentelerinin, turistlerin tarihi ören yerleri ziyaretlerinde Almanca, Rusça, Felemenkçe ve İngilizce bilen yabancıların 'turist rehberi' sıfatı ile turist gezdirmelerinden rahatsız.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ARO Başkan Yardımcısı Zeki Apalı, Antalya bölgesinde bin yabancı uyruklu kaçak turist rehberinin bulunduğunu söyledi.

Turizm seyahat acentelerinin ucuz buldukları için yabancı uyruklu gençlere turist rehberliği yaptırmasının Türk turizminin imajına zarar verdiğini belirten Apalı, kokartlı rehberlik belgesi olmayan yabancıların turistlere Türkiye hakkında bilgilendirmede yanlış bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.

Turist rehberliği kokartlı olmayan ve turist gezdiren Rus, Alman, İngiliz ve İskandinav ülke vatandaşlarının tarihi ören yeri ve cami ziyaretlerinde yanlış bilgilendirme yaptığını anlatan Apalı, bir Rus'un bir Alman'ın iyi derecede kendi dilini konuşmasının bir cami ziyaretinde İslam dini hakkında doğru bilgilendirme anlamı taşımaması gerektiğini ifade etti.

Apalı, "Seyahat acentelerinin ucuz yollu yabancı uyruklu yabancı dil bilen gençleri turizm sektöründe çalıştırması Türk turizmine zarar veriyor. Esnafımız kaçak turist rehberlerinden çok rahatsız. Turistler hava limanından alınır alınmaz yabancı uyruklu rehberler turistlere Türk esnafı pahalı satar ürün almayınız uyarısında bulunuyor. Yabancı uyruklu kaçak rehberler içinde ören yerlerini gezdirirken Türkleri barbar ve zalim bir millet olarak anlatan şikayetler aldık. Kaçak rehber ülkemizde tarihi eser ve dinimiz hakkında ne bilsin ki turistlere anlatsın. Acentelerin yabancı uyruklu kaçak rehber çalıştırmasına son vermesini istiyoruz. Acenteler, kokartlı rehber çalıştırmayı pahalı bulduklarını bahane ederek kaçak rehber çalıştırmayı tercih ediyor. " dedi.

ARO'ya Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartlı 750 rehberin bulunduğunu belirten Apalı, yabancı uyruklu rehber çalıştırmanın Türkiye'nin Nasrettin Hoca misali kendi bindiği dalı kesmekten farksız olacağını kaydetti.

Apalı, Antalya'ya gelen Rus, İngiliz, Alman, Belçika, Hollandalı ve İskandinav ülke turistlerini Side Antik Kent, Apollon Tapınağı, Düden Şelalesi, Selge Antik Kent, Termessos, Alanya Kalesi, Aspendes Antik Tiyatro, Olimpos, Xanthos, Letoon ve Myra Antik Kent'i gezdirenlerin büyük çoğunluğunu yabancı uyruklu kaçak rehberlerin oluşturduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber