Hollandalı komutan: Somali'de, askeri tedbirler tek başına çözüm getiremez

Somali'de korsanlıkla mücadele için bölgeye gidecek olan NATO'ya bağlı Hollanda gemisi Evertsen in komutanı Tuğamiral Ben Bekkering ?'Somali'de korsanlıkla mücadele için askeri tedbirler yetmez. Ekonomik ve sosyal tedbirlerin de alınması gerekir.'' dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sarayburnu İskelesi'nde bulunan ve 6 aylık görev için Hint Okyanusu'na gidecek 'Evertsen' gemisinde basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısında konuşan geminin komutanı Ben Bekkering, Somali'de yıllardır devam eden sorunun kesin çözümü için ülkede devletin güçlendirilmesi ve kurumsal mücadelenin sağlanması gerektiğini söyledi.

Bekkering ?'Somali'deki en büyük sorun ekonomik problemler ve buna bağlı olarak işsizliktir. Korsanlık ve adam kaçırma sürdürülebilir işler değildir. Korsanlar için daha güvenli iş imkânları oluşturulması gerekir.'' ifadelerini kullandı. Bekkering ülkede korsanlığın sona ermesi için polis gücünün kurulması gerektiğini de dile getirdi.

Korsanlığın organize bir suç olduğunu belirten Bekkering , ?'Korsanlık oyun değildir. Eminim buradan Boğazdan geçen gemilerin korsanlık gerilimini yaşıyorlardır. Bu yüzden korsanlık ile organize şekilde mücadele edilmeli.'' şeklinde konuştu. Bekkering basın toplantısında NATO'nun Birleşmiş Milletler kararıyla bölgede bulunduğunu fakat Avrupa Birliği'nin de korsanlıkla mücadelede etkin şekilde yer aldığını sözlerine ekledi.

Gazetecilerin, Türkiye hakkındaki düşüncelerini sorması üzerine Bekkering: ?Türkiye'yi birçok kere ziyaret ettim. Neredeyse kendimi İstanbul'da evimdeymişim gibi hissediyorum. Türkiye dünyada çok önemli stratejik pozisyonda duruyor. Dünya küçük bir köy haline gelmiş durumda. Türkiye'nin dünyaya dünyanın da Türkiye'ye ihtiyacı var?. dedi.

Sarayburnu İskelesi'ne demir atan NATO gemisinin 233 mürettebatı bulunuyor. Geminin komutanı Hollandalı olmasına rağmen, gemide Alman, Portekiz ve Danimarkalı komutan ve mürettebat da yer alıyor. Evertsen, 6 ay Hint Okyanus'unda kaldıktan sonra görevi başka bir Hollanda gemisine devredecek.

Somalili korsanların Hint Okyanusunda fidye için adam kaçırma eylemleri nedeniyle bölge güvenliğini ve deniz ticaretini engelledikleri gerekçesiyle Birleşmiş Milletler NATO'nun bölgeye asker göndermesine karar vermişti. 90'ların başından beri devam korsanlık faaliyeti 2005 itibariyle artışa geçmişti. Nisan 2012 itibariyle Somalili korsanların elinde 7 büyük gemi ve 209 esir bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber