'Rektör Sütbeyaz istifa etmeli'

Haber Giriş : 16 Haziran 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mezuniyet törenine, aralarında bir şehit annesinin de bulunduğu başörtülü velileri almayarak büyük bir skandala neden olan Prof. Sütbeyaz'ın, tepkiler karşısında görevinden istifa etmesi gerektiği belirtiliyor.

Atatürk Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine, 1996 yılında Hakkari-Yüksekova'da şehit düşen Hasan Karşı'nın annesi Sabire Karşı'nın da aralarında bulunduğu bir grup başörtülü veliyi almayarak büyük bir skandala imza atan Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz'ın, görevinden istifa etmesi gerektiği belirtiliyor. Akademik çevreler, gerek kamuoyundan gerekse siyasilerden gelen tepkiler karşısında, Sütbeyaz'ın yapacağı en iyi işin o koltukta daha fazla oturmamak olduğunu dile getirdiler. Diğer yandan, Prof. Sütbeyaz'ın emriyle başörtülü öğrenci velileri çocuklarının mezuniyet törenine alınmazken, Sütbeyaz'a YÖK'ün bile sahip çıkmaması dikkat çekti. Sütbeyaz'ın, üniversitede yapılan seçimlerde 3. sırada olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu göreve atandığına dikkat çekiliyor. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, konuyla ilgili açıklama yapmazken, yaşanan olaydan kendisinin de rahatsızlık duyduğu ileri sürülüyor.

Teziç açıklama yapmadı

2000 yılında Atatürk Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçiminde Prof. Dr. Cevat Gerni 157 oyla birinci olurken, Prof. Dr. Şevki Özdemir ise 129 oyla ikinci oldu. Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz ise 103 oyla 3. sırada yer aldı. Birinci sıradaki Prof. Gerni ve ikinci sıradaki Özdemir, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz tarafından Çankaya'ya gönderilen listede yer almadı. YÖK tarafından gönderilen listede ilk sıraya konulan Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından rektör olarak atandı. Sezer, 2000 yılındaki rektör atamalarında üniversitelerde ilk sıralarda yer alan isimlerin listeye alınmamasını veto ederken, Atatürk Üniversitesi'nde Prof. Dr. Sütbeyaz'ın ise ilk sıraya alınmasına onay vermesine dikkat çekiliyor. Sütbeyaz 2004 yılında Sezer tarafından ikinci kez rektör olarak atandı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber