Orman yangınlarına bundan sonra robotlar müdahale edecek

Orman Genel Müdürlüğü, yangınlara müdahale sırasında can kayıplarının önüne geçmek için yerli üretim uzaktan kumandalı robot itfaiye erini incelemeye aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memnun kalınması halinde il ve bölge müdürlüklerine ikişer adet robot itfaiye eri verilecek.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, orman yangın mevsiminin açılmasına kısa bir süre kala kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İzmir'de il ve bölge müdürleriyle bir araya geldi. Gümüldür Efe Otel'de gerçekleşen toplantıda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kurtulmuşlu, daha sonra orman zararlıları olarak bilinen çam kese böceği ile yapılan biyolojik mücadeleyi alanda gösterdi.

Orman yangınlarında yaşanan can kayıplarının önüne geçmek için geliştirilen uzaktan kumandalı robot itfaiye erinin basına tanıtımını izleyen Mustafa Kurtulmuşlu, teknik ekibin inceleme yaptığını, memnun kalmaları halinde il ve bölge müdürlüklerine ikişer adet robot itfaiye erinden alacaklarını kaydetti.

Tanıtım toplantısı öncesi basın mensuplarına bilgi veren Kurtulmuşlu, geçen yıl 3 bin 600 hektar orman alanının zarar gördüğünü, buna rağmen 5 bin hektar altını başarı olarak gördüklerini söyledi. Geçen yıl 20 dakika olan orman yangınlarına müdahale süresini bu yıl 15 dakikaya çekmeyi planladıklarını aktaran Kurtulmuşlu, 2017 yılından itibaren 20 helikopter almayı planladıklarını kaydetti.

Daha sonra orman alanına geçilerek burada biyolojik mücadele yöntemi tanıtıldı. Orman yangınlarına kıyasla çam kese böceğinin ormana daha fazla zarar verdiğini aktaran Genel Müdür Kurtulmuşlu, geçmiş yıllarda bunlarla kimyasal silahlarla mücadele edildiğini, bu yüzden birçok canlı türünün ilaçlama ile birlikte öldüğünü kaydetti. Artık bu tür yöntemleri terk ettiklerinin altını çizen Kurtulmuşlu, artık etcil ve doğaya zararı olmayan başka türlerle zararlı canlıları yok etme yolunu seçtiklerini ifade etti.

Uzaktan kumandalı robot itfaiye erinin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Elektroland Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Orakçı, ?Orman yangınlarında personelin hayatta kalması ve zarar görmesini engellemek amacıyla yaklaşık 300 metreden yangına müdahale edebilmesi için bu robotu geliştirdik. Yangına müdahale mesafemiz uzaktan kumanda ile 500 metreye kadar uzayabiliyor. 300 metre tam dolu 2 inç hortumu çekebiliyor. 45 dereceye kadar meyilleri tırmanabiliyor. Yaklaşık 400 derece sıcaklıkta bile 2 saat operasyon faaliyetinde bulunabiliyor. Üzerinde 3 adet kamera var. Bunlar vasıtasıyla kontrol masasına görüntü aktarabiliyor. 100 metre ileri kadar suyu fırlatabiliyor, 360 derece yangına müdahale edebiliyor. Tamamen yerli üretim." dedi.

Şu ana kadar Rusya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Zimbabve'ye kadar birçok ülkeye bu robotlardan gönderdiklerini aktaran Orakçı, ayrıca bomba imha robotlarını da üreterek, birçok ülkeye teslim ettiklerini söyledi.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ise ?Teknik incelemesini yaptık. Bunun daha çok şehir ve kapalı alanlarda etkili olacağını düşünüyoruz. Bizim yangın uzmanı arkadaşların değerlendirmesini alıp konsepte girelim, bundan bölgelere birer ikişer adet alın denirse alacağız. Bakın Türkiye'de her şey şeffaf, alın derseniz alacağız. Pazarlığı daha sonra yapacağız." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber