Matematiğin öğretilememesinin nedeni ezber

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, matematiğin okullarda bir ezber ve dört işlem üzerinde yürütüldüğü için öğretilemediğini belirterek, ?Maalesef, bizde matematik öğretimindeki başarısızlık, öğrenilmiş bir çaresizliktir? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5. Matematik Olimpiyatları Ödül Töreni Suphi Öner Öğretmenevi'nde yapıldı. Törene İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Müdür Yardımcısı Kamil Çelebiyılmaz, Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fahrettin Abdullayev, Prof. Dr. Nazım Kerimov, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye'de genç matematikçileri keşfetmek ve onlara daha iyi bir eğitim imkanı sunmak için her yıl Mayıs ayında yapılan Matematik Olimpiyatları Ödül Töreni'nde bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Gül, matematiğin bir ilim olmasının yanı sıra kainatın da bir okunma şekli olduğunun altını çizdi. Dünyanın sırlarını çözmek için birçok ilmin yanı sıra matematiğin de kullanıldığına işaret eden Gül, ?Matematik en basit ifadeyle ilmin yolunu açmış bir bilimdir. Güneşin dünyaya uzaklığını ilk matematik bilimi beklide karışla ölçmek istedi. Sonra metre, kilometre derken, bugün ışık hızıyla ölçüyor. Karıştan ışık hızına geçen bilim, matematiği de kullandı. Matematik kısacası, evren kapısının anahtarıdır. Bir kapının anahtarının dahi bir matematik hesabı vardır? dedi.

Matematiğin bir keşif, dolayısıyla bir yolculuk olduğunu vurgulayan Gül, okullarda matematiğin öğrenilememesinin nedenleri üzerinde durdu. Yaşamın her karesinin bir matematik gerçeği olduğuna dikkat çeken Gül, savaşları, mimariyi ve coğrafyayı örnek gösterdi. Matematiğin okullarda bir ezber ve dört işlem üzerinde yürütüldüğü için öğretilemediğini söyleyen Gül, ?Öğrencilere her şekilde bir işlemin birden fazla çözüm yolu olduğunu öğretmeliyiz. Öğrencilerimize, aslında yaşamın dört işlemle yürütüldüğünü ifada etmeliyiz. Öğrencilerimiz, farkında olmadan matematik hesabıyla yaşıyor; onlara bu hesaplar gösterilmelidir. Maalesef, bizde matematik öğretimindeki başarısızlık, öğrenilmiş bir çaresizliktir. Aslında bilim, önce düşünmenin bir ürünüdür, sonra ise matematiğin. Çünkü bir toplu iğne bile yapmanın bir bilimi ve matematiği var. Ezber yerine, matematiğin mantığı öğretilmelidir. Matematik, ezberletilecek bir şiir gibi öğrencilere verilmemelidir? diye konuştu.

Okuldaki ezberin faturasının sınavlarda sıfır çekmek olduğunu da ifade eden Gül, öğrencilerin matematik dersinde başarılı ya da başarısız olmalarında, bu derse karşı duyulan kaygının rolünün büyük olduğunu kaydetti. Gül, pratik ya da zihinsel matematiğin günlük kullanıma uygun olduğunu dile getirerek, öğrencilere bunun öğretilmesini istedi. Zihinsel matematiğin sadece öğrenciler için değil, işçisinden profesörüne toplumun her kesimindeki bireyi için yararlı ve gerekli olduğunu savunan Gül, şöyle devam etti: ?Günlük hayatta, yetişkin insanlar kesin hesaplardan daha çok yaklaşık, tahmini hesapları kullanmaktadır. Günlük hayattaki matematik uygulamalarının birçoğu, yüzdelik hesaplama ve orantısal akıl yürütme denilen hesap kabiliyetlerini gerekli kılmaktadır. Matematiği hayata dökmek için zihinsel matematiğin hayatın içinde kullanıldığını öğrencilere öğretmek gerekir.?

Prof. Dr. Fahrettin Abdullayev de hayatın matematik üzerine kurulduğunu ifade ederek, amaçlarının bu konuda farkındalık sağlamak olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Matematik Olimpiyatları'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber