Türkiye, İnsani Gelişmişlik Endeksi'nde 3 sıra yükseldi

Türkiye'nin İnsani Gelişmişlik Endeksi verilerine göre 187 ülke arasında 92. olduğu açıklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin 2010 yılı endeksine göre 3 basamak yükseldiği bildirildi.

UNDP 2011 İnsani Gelişme Raporu Tanıtım Toplantısı, Atatürk Üniversitesi (AÜ)'nde yapıldı. AÜ Dış İlişkiler Ofisi tarafından düzenlenen toplantıda, rapora göre, iklim değişikliğini yavaşlatmak, daha fazla çevresel yıkıma neden olmamak ve süre giden eşitsizlikleri azaltmak için tüm dünyada hemen cesur adımlar atılmadığı takdirde yüzyılın ortasına gelindiğinde dünyanın en yoksul ülkelerindeki ilerlemelerin durabileceği, hatta gerileme başlayabileceği belirtildi.

İnsani Gelişme Raporu Tanıtım toplantılarının beşinci ve sonuncusu Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yapıldı. Kültür Merkezi Mavi Salon'da düzenlenen toplantıda konuşmacılar, Türkiye'nin G-20'de ekonomik yönden en güçlü 16. ülke olduğunu vurgulayarak; insani gelişme, çevre kaynakları, doğanın korunması, küresel ısınma, sağlıklı, konforlu konut değerlendirmelerde gerilerde kaldığını, bu konularda da üst sıralara gelebilmesi için neler yapılması gerektiği üzerine kafa yordu.

Toplantının açılışında konuşan BM Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Temsilcisi Shahid Najam, insani gelişme endeksi sıralamalarının her yıl sağlık, eğitim ve gelir alanlarından derlenen en güncel uluslararası karşılaştırılabilir veriler ışığında yeniden hesaplandığını belirtti. Najam, Türkiye'nin İnsani Gelişmişlik Endeksi verilerine göre 187 ülke arasında 92. olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2010 yılı endeksine göre 3 basamak yükseldiğini vurgulayan Najam,

Türkiye'nin İnsani Gelişme Endeksi'ndeki reel değer artışında, milli gelir seviyesinin ekonomik krizden görece az etkilenmesi ve doğumda yaşam beklentisinin 72,2 yıldan 74 yıla çıkmasının rol oynadığını vurguladı.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faris Karahan ise rapora göre Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi yönünden 77. sırada olduğunu ifade etti. Bu noktada en geri ülkenin Yemen olduğunu dile getiren Karahan, Türkiye'nin, 2011 endeksinde yer alan 146 ülke arasında 77'nci sıraya yerleştiğinin altını çizdi. Türkiye'de 2011 seçim sonuçlarına göre oran artsa da 2010 itibariyle Meclis'teki sandalyelerden yüzde 9.1'inin kadınlara ait olduğunu vurgulayan Karahan, iş gücü piyasasına kadın katılımının ise kadınlarda yüzde 24 erkeklerde ise yüzde 69.6 olduğunu ifade etti.

Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'ne göre ise 2003 verilerine göre Türkiye'de nüfusun yüzde 6.6'sının çoklu yoksunluklar içinde olduğu belirtilerek, yüzde 7.3'lük bir kesimin de çoklu yoksunluklar karşısında hassas konumda olduğu dile getirildi.

Toplantıda, AÜ Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz ile AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak da gelişmişlik parametreleri ile ilgili bilgiler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber