Elbistanlı kayısı üreticilerinin zararı büyük

Kahramanmaraş'ın Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yağışlı havanın ürünleri etkilediğini belirterek, zararın tahmini olarak 40 milyon TL civarında olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş'ın Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yağışlı havanın ürünleri etkilediğini belirterek, zararın tahmini olarak 40 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Bulut, ?Çiftçimiz üründen vazgeçti, ağaçları kurtarma derdine düştü.? dedi.

Etkili yağışların başta Büyük Yapalak kasabası ile Evcihüyük, Gökçeören, Hacihasanlı ve İncecik köylerindeki kayısı bahçelerinin yüzde 80 oranında zarara yol açtığını belirten Bulut, söz konusu asıl zararın doludan değil yağışlı ve kapalı havanın uzun süre etkili olmasından kaynaklandığını söyledi. Yağmurun ve kapalı havanın verdiği zararın TARSİM kapsamında tutulmadığını hatırlatan Başkan Bulut, ?Çiftçimiz kara kara düşünüyor. Sigortadan para da alamayacak. Aldığı para sigorta yaptırırken ödediği rakamı zor karşılar.? ifadelerini kullandı.

Bölgenin kayısı üretiminde hatırı sayılır bir yere sahip olan Büyük Yapalak kasabası ile Hacihasanlı, İncecik, Evcihüyük ve Gökçeören köylerindeki 1 milyon civarında kayısı ağacı da bu durumdan etkilendi. Yüzde 80 oranında ürün kaybı yaşayan üreticiler, TARSİM'e başvurdu. Hasar tespit çalışmalarını yakından izleyen Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, zararın 40 milyon liraya ulaştığını söyledi.

ASIL ZARARI ARALIKSIZ YAĞAN YAĞMUR VERDİ

Başkan Bulut, ?Bölgemizde bir milyonun üzerinde kayısı ağacı var. Zaten zararın en büyüğü de bu ağaç varlığının çok olduğu bölgelerde. Dolu olayından sonra TARSİM yetkilileri bölgeye geldi ve inceleme yaptı. Ancak bu incelemeler sonrasında kayısıdaki asıl zararın doludan değil aralıksız yağan yağmurdan kaynaklandığı ortaya çıktı." şeklinde açıklama yaptı.

TARSİM'in, yağmur kaynaklı zararları ödemediğine dikkat çeken Bulut, sözlerini şöyle tamamladı: "Çiftçimiz bu durum karşısında ne yapacağını şaşırdı. Dolunun etkisi ancak yüzde 10. Bu da çiftçimizin sigorta bedelini ancak karşılar. Asıl üzücü olan nokta ise meyvelerin yanı sıra ağaçların da hastalık kapması. Çiftçimiz şimdiye kadar 4 kez ilaçlama yaptı ve ağaçlarını kurtarma derdine düştü. Kara kara düşünüyoruz, ama elden gelen bir şey yok.?

Haber Arama Sonuçları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber