Müteahhitlerden ev sahiplerine uyarı: Kalitesiz yapılardan uzak durun

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde müteahhitler ev sahiplerini kalitesiz yapılar konusunda uyararak, güvenmedikleri yapıları almamalarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde müteahhitler ev sahiplerini kalitesiz yapılar konusunda uyararak, güvenmedikleri yapıları almamalarını söyledi.

1. deprem kuşağında yer alan ve en son büyük kırılmanın 1513 senesinde yaşandığı Pazarcık ilçesinde zemin etüdüne dikkat çekildi. Ev alacak vatandaşların kesinlikle binanın fizibilitesini görmesi gerektiği belirtildi.

Fe-ka İnşaat sahibi Fevzi Kazlı, arsa sahipleri ile yapı müteahhitlerinin kendi aralarında imzaladıkları kat karşılığı bina yapımı sözleşmeleri ve ticari anlaşmaları neticesinde çıkan anlaşmazlıklar nedeni ile kimsenin deprem dayanıklılığına bakmadığına dikkat çekti. Yıllardır yapılan inşaatlarda kalitesiz çimento ve malzeme kullanıldığını belirten Kazlı, inşaatlarda harç dökülürken en ince ayrıntının harcı iyi şişlemek olduğunu belirtti.

Pazarcık -Gölbaşı ve Türkoğlu arasındaki 90 kilometre uzunluğunda olan fay hattı üzerinde meydana gelen en son depremin üzerinden 499 yıl geçtiğini hatırlatan Kazlı, "Kahramanmaraş il merkezinin güneyinden geçen fay (10 ? 15 km), Türkoğlu, Pazarcık, Çağlayancerit ve il merkezini birinci derece deprem bölgesi durumuna getirmiştir. İl çevresinde en büyük sismik boşluk oluşturan bu fay hattının 200 yıllık dönemde, 7,6 büyüklüğünde deprem kabiliyeti olduğu kabul edilmektedir." dedi.

Vatandaşların müteahhit seçimine özen göstermesi gerektiğini belirten Kazlı, vatandaşların müteahhitlerin arsa sahipleri ile sözleşme yapmalarına rağmen projelerini ve yapı ruhsatını almadıkları, yapı ruhsatını aldığı halde işe başlamadığı, başlasa bile inşaatı bitiremediği, inşaatını bitirenlerin yapı kullanma izin belgelerini almadıkları, aynı daireyi birden fazla kişiye sattıkları gibi konularda şikayet aldıklarını aktardı. Daireyi alacak olan vatandaşın mutlaka yapılırken inşaatı görmesi gerektiğini belirten Kazlı, ?Siz manavdan sebze satın almıyorsunuz. Hayatınızın servetini ödediğiniz evin inşaatını mutlaka önceden görün, öyle karar verin.? tavsiyesinde bulundu.

Vatandaşların mağdur olmamaları için sözleşme yaparken ve vekaletname verirken mutlaka bir avukata danışmalarını da öneren Kazlı, "Sözleşme konusu olan işe şartlarına uygun olarak başlanması, tamamlanması ve teslim edilmesine kadarki tüm aşamalarda taraflar arasındaki sorunlar hukuki yollardan çözülür. Elinizde belge yoksa resmi makamların bu konularda yetkisi bulunmadığı gibi taraf olması da mümkün değildir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber