Çam ağacı dostu böcekler doğaya bırakıldı

Antalya Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, laboratuvar ortamında yetiştirdiği 5 bin 500 çam kese böceği yiyerek beslenen 'calosoma sycophanta' türü böceği doğaya bıraktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğaya bırakılan böcekler ormanlarda çam fidanlarına zarar veren çam kese böceğini yiyerek besleniyor. Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, bir toprak altı böceğinin yıllık 280 çam kese böceğini yiyerek beslendiğini söyledi.

Çam kese böceğinin çamların gelişmesine engel olduğunu anlatan Hacıoğlu, calosoma böceklerinin ölü çam kese böceklerini yemediğini canlılarını yediğini kaydetti. Ormanlara zarar veren çam kese böceğini yok etmede zirai ilaçla mücadelenin zor ve maddi tutarının yüksek olduğunun altını çizen Hacıoğlu, biyolojik mücadele için gerekli olan böcek üretimini laboratuvar ortamında sıfır maliyetle ürettiklerini belirtti.

Bir Calosoma böceğinin 4 yıl içinde ortalama bin 200 çam kese böceği yediğine dikkat çeken Hacıoğlu, biyolojik mücadele ile aynı zamanda ormanda yaşayan canlı türlerine hiç bir zarar vermeden koruma altına aldıklarını söyledi.

Hacıoğlu, "Biyolojik mücadele için yetiştirdiğimiz 5 bin 500 böceğimizi ormanlık alanlara bıraktık. Böceğin en önemli özelliği beslenmesini çam kese böceklerini yiyerek sağlaması. Çalışmamız yüzde 100 biyolojik yöntemle yapılıyor. En çevreci mücadele yöntemi biyolojik mücadele. Biyolojik mücadele yöntemiyle hem doğayı koruyoruz hem de ekosistem zinciri halkasını koruyarak kırmıyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber