Bülent Arınç'a Danimarkalı bakandan doğum günü sürprizi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün Ankara'ya gelen Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal'ı kabul etti. Görüşmede Danimarkalı Bakan, Bülent Arınç'ı bugün doğum günü olması münasebetiyle tebrik etti. Arınç da teşekkürlerini ileterek, ?Ben de size sağlık afiyet mutluluklar diliyorum.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Giderek yaşlanıyor olmak nasıl bir duygu bilmiyorum ama doğum günü doğum günüdür. Size doğum günü diye bir Türk kahvesi ikram edeceğim, ne yapayım pasta kesecek halim yok ya.? şeklinde esprili bir cevap verdi. Danimarkalı Bakan ise kısa konuşmasında Türkiye'de yeni anayasa hazırlanmasına güçlü destek verdiklerini ifade etti.

Bülent Arınç ve Danimarkalı Bakan'ın görüşmesi Başbakanlık eski binasında gerçekleşti. Arınç, görüşmenin basına açık olan başında yaptığı açıklamada, ?Dostumuz ve NATO'dan müttefikimiz Danimarka'nın Dışişleri Bakanı'na hoş geldin demek istiyorum. Hükümetler arası ilişkilerin sıcak ve müspet olduğunu biliyorum. Danimarka Avrupa Birliği konusunda Türkiye'ye destek veriyor, bu konuda müteşekkiriz.? dedi.

Danimarka'nın 30 Haziran'da sona erecek AB dönem başkanlığı sona ermeden AB müzakerelerinde bir ilerleme sağlanabileceğini belirten Arınç, ?Bu konuda Danimarka'nın desteğine ihtiyacımız var. Danimarka'da pek çok Türk soydaşımız var, sanırım 70 bin civarında. Bu yurttaşların iki ülke ilişkilerinde dostluk köprüsü oluşturduğuna inanıyorum.? ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artmakta olduğunu, turizm alanındaki ilişkilerin arttığını vurgulayan Bülent Arınç, ?Hemen hemen her alanda iyiye doğru yönelen bir gelişme mevcuttur. Türkiye'yi yakından ilgilendiren birkaç özel konu var, onu da sayın bakanla görüşeceğim.? diye konuştu.

Meclis Başkanlığı yaptığı dönemde 2006 yılında Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Konferansı için Danimarka'yı ziyaret ettiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, o zamanki Danimarkalı meslektaşının da bir yıl sonra Türkiye'ye geldiğini aktardı.

"İLİŞKİLER 1786'DA BAŞLADI"

Bülent Arınç'ın ardından söz alan Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal ise iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını ifade etti. İki ülke ilişkilerini 1786 yılına kadar götürmenin mümkün olduğunu ifade eden Villy Sovndal, o tarihte Danimarka'nın Osmanlı'ya bir elçi gönderdiğini söyledi.

Kişisel olarak Türkiye ile ilişkisinin ise 40 yıl öncesine dayandığını belirten Danimarkalı Bakan, 20 yaşındayken Türkiye'ye geldiğini ve araçla Türkiye'yi gezdiğini anlattı. Danimarkalı Bakan, ?Hatırladığım Türk halkının sıcak misafirperverliğiydi.? ifadelerini kullandı.

Bakan Villy Sovndal, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Aradan bunca zaman geçtikten sonra Türkiye'ye geldiğiniz zaman Türkiye'nin ne kadar hızlı bir gelişme ve kalkınma sergilediğini görüp şaşırmamak etkilenmemek elde değil. Büyüme rakamlarınız çok etkileyici. Avrupa'ya baktığınızda karşılaştırma yapma mümkün değil. Büyüme sadece ekonomiyle de sınırlı değil, siyasi alanda da bir büyüme söz konusu?

Danimarka'nın Türkiye'nin kadim dostu olduğunu belirten konuk Bakan, ?AB ve Türkiye'nin birbirine ait olduğu, birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğuna inanıyoruz. Halen AB dönem başkanlığını biz yürütüyoruz. Bir aydan biraz fazla süre kaldı sona ermesine. Fransa seçimlerinden sonra manevra alanı kazanmış olduk. Bu takvimi Türkiye ilişkileri bakımından da de en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz? dedi.

YENİ ANAYASAYA DESTEK

Türkiye'deki yeni anayasa yapım sürecini de desteklediklerini vurgulayan Danimarkalı Bakan, ?Eğer bu süreci başarırsanız fantastik ihtimaller var. Umuyoruz yeni anayasa sürecinde Türkiye son derece başarılı bir şekilde çıkar. Çünkü yeni anayasanın hazırlanması ve kabul edilmesi Türkiye'nin yıllardır sıkıntı çektiği bazı sorunların çözümünün de önünü açacaktır. Kürt meselesi bunun başında geliyor. Bir diğer yasal faaliyet de basın özgürlüklerini düzenleyen yasaların yeniden düzenlenmesi de Türkiye için ve Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri için çok önemli olur. Başlattığınız çok önemli ve güzel şeyi tamamlamanızı destekliyoruz.? şeklinde konuştu.

Ardından Bülent Arınç'a bir sürpriz yapan Danimarkalı Bakan, ?Doğum gününüzü tebrik ederim. Doğum gününüzde sizinle görüşmek bir mutluluk oldu bizim için. Nice mutlu yıllara.? dedi.

Ardından vurgulamak istediği birkaç konu daha olduğunu söyleyen Bakan Villy Sovndal, ?Ticaret, öğrenci değişim faaliyetleri, turist değişiminde daha ileriye gidebiliriz. Danimarka'daki Türklerin Danimarka toplumunda kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmeleri bizim için önemli. Bu alanlarda atılacak adımlar iki ülkenin geleceği açısından çok daha parlak günlere bizi götürecek.? diye konuştu.

Arınç ise doğum günü tebrikine karşı, ?Ben de size sağlık, afiyet ve mutluluklar diliyorum. Giderek yaşlanıyor olmak nasıl bir duygu bilmiyorum ama doğum günü doğum günüdür. Size doğum günü diye bir Türk kahvesi ikram edeceğim, ne yapayım pasta kesecek halim yok ya.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber