YÖK, sorunların tespiti ve çözümü için çalıştay düzenledi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri geliştirmek için çalıştay düzenlediklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2012 18:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya başkanlığındaki Yükseköğretim Strateji Belgesi Çalıştayı, TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde başladı.

Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve basın temsilcilerinin katılımıyla yapılan çalıştayın açılışında konuşan Prof. Dr. Çetinsaya, yeniden yapılandırmanın monologla gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı. Göreve geldikten bugüne kadar geçen süreci dinleyerek, inceleyerek, okuyarak ve anlamaya çalışarak geçirdiğini kaydeden Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretim sektörünün açmazlarını, yapısal sorunlarını göreve geldikten sonra daha yakından gözlemleme fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin dünyada yükseköğretimi en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çetinsaya, şöyle devam etti: ''Ancak bu nicel büyümeyi nitelikli bir çerçeve içerisinde sürdürmek bizim başlıca görevimiz. Dünyada ve bölgede güçlenen, ekonomisi büyüyen, demokrasisi normalleşen bir Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü ve araştırma birikimi üniversitelerimiz eliyle hayata geçirebiliriz. Yükseköğretim alanımız son yıllarda oldukça dinamik bir gelişim çizgisi yakaladı, üniversite sistemimiz yeni bir aşamaya ulaştı. Gerek üniversite sayısındaki artış, gerek öğrenci sayılarındaki artış, gerekse de farklılaşan araştırma sahalarındaki ilerlemeler yükseköğretim alanındaki genişlemenin ve büyümenin boyutlarını gösteriyor. Bu süreçte Yükseköğretim Kurulu'nun konumu ve işlevlerinde de değişiklikler olduğu ve özellikle kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile girilen ilişkilerin kapsamı, yoğunluğu ve niteliğinin farklılaştığı da belirtilmelidir.''

Yükseköğretime ayrılan mali kaynakların ve Ar-Ge faaliyetlerine verilen desteklerin artırıldığını bildiren Çetinsaya, üniversite sayısındaki artış hakkında da bilgi verdi. Prof. Dr. Çetinsaya, artan kapasitenin yükseköğretimin vizyonu, misyonu, stratejisi ve hedeflerinin yeniden konumlandırılmasını zorunlu hale getirdiğine dikkati çekti. YÖK Başkanı Çetinsaya, ''Bugün, Türkiye yükseköğretim alanı, Yükseköğretim Kurulu'nun 2007'de hazırladığı 'Yükseköğretim Stratejik Belgesi'nde belirlenen vizyon, strateji ve hedeflerin çok ötesine geçmiş, Türkiye üniversite alanı ölçek bakımından dramatik bir biçimde büyümüştür." dedi.

"ÜNİVERSİTE SAYISI TBMM'DE BEKLEYENLERLE 170'E ÇIKTI"

Üniversite sayısının 166'ya ulaştığını, bu sayının TBMM'de bekleyenlerle 170 olacağını ifade eden Prof. Dr. Çetinsaya, ''Yükseköğretimin yönetimi ve üst yönetimi, uluslararasılaşması, finansman yapısı ve modelleri, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde üniversitelerimizin ve paydaş kurumların kapasite değerlendirmeleri, kurumlar arası işbirliği yolları ve toplumla ilişkileri konusunda gelecek yönelimli, esnek ve sürdürülebilir bir stratejik planlamaya ihtiyaç bulunmaktadır.'' diye konuştu.

Planlamanın, Türkiye'nin akademik rekabette OECD ülkeleri içindeki konumunu da ileri seviyeye çıkarılması için gerekli olduğunu bildiren Prfo. Dr. Çetinsaya, şunları aktardı: ''Bu çerçevede yükseköğretime erişim konusunu eşitlikçi bir perspektifle düzenleyen, çeşitlilik ilkesinin hayata geçirilebilme koşullarını öngören, gerçekçi bir yükseköğretim kalite sistemi öneren, büyüyen üniversite sistemimize uygun bir akademik kariyer planlaması tasarlayan ve üniversite-toplum ilişkilerini yenilikçi ve demokratik bir çerçeve içerisinde yeniden yorumlayabilen bir strateji metnine ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacı ortaya çıkaran esasında bizatihi toplumsal gerçekliğin kendisidir. Yurttaşlarımız tarihte az görülür biçimde dünya ekonomisiyle bütünleşen bir iktisadi aktivizm içinde dünyaya açılıyor ve eskiden hiç olmadığı kadar farklı kültürleri tanıyor ve karşılaştırıyor. On binlerce gencimiz lisans eğitiminden başlayarak yurt dışına gidiyor ve yepyeni ufuklar yakalıyor. Ülkemiz bölgesinde etkin bir güç olarak, bir denge unsuru olarak ortaya çıkıyor.?

Konuşmanın ardından kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve basın temsilcileri, yükseköğretimin yönetimi, araştırma ve lisansüstü, akademik kariye alanı, yükseköğretimin uluslararasılaşması, eğitim-öğretim, üniversite, toplum, iş dünyası ilişkisi, yükseköğretime erişim ve giriş sistemi, yükseköğretimin finansmanı ve kalite konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber