Belediye sözleşmelileri için 'mutabakata varıldı' denilerek ne elde edilmeye çalışılıyor?

Aylardır belediye sözleşmelilerine kadro konusunu ele almaktayız. Konu bir türlü neticelendirilememektedir. Geniş bir kitle söz konusu olduğu için siyasiler "Kadro vermiyoruz" diyememekte, sendikal kurumlar ise "mutabakata vardık" türünden açıklamalarla adayları üzmektedir. Lütfen ortada hiçbir şey yokken boş yere kimseyi ümitlendirmeyelim.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu sözleşme görüşmeleri nihayete erdi.

En çok merak edilen konulardan birisi de "yerel yönetim hizmetleri" kolundaki görüşmelerdi.

Tüm mahalli idare sözleşmelileri ne olacağını bekliyordu.

Görüşmeler sonrasında, yetkili sendika, bu konuya ilişkin olarak, "mutabakata vardık" şeklinde bir açıklama yaptı.

Ancak, toplantı tutanakları elimize geçtikten sonra yaptığımız incelemede, "mutabakata varıldı" denilen konunun sadece "Kamu Personel Danışma Kurulunda" ele alınacak konulardan binlerce konudan birisi olduğunu gördük.

Kanunun 21. maddesinde Kamu Personel Danışma Kurulu şu şekilde tanımlanmıştır:

"Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları ile kamu idareleri arasında sosyal diyaloğun geliştirilmesi, kamu personel mevzuatının ve kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, yönetimin daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturulması için ortak çalışmalar yürütülmesi, kamu görevlilerinin yönetime katılımının sağlanması ve kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirilmesi amacıyla; Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip üç konfederasyonun genel başkanı ile her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikasının başkanı ve Devlet Personel Başkanından oluşur. Kurula gündemde yer alan konulara göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de davet edilebilir.
28 inci maddede belirtilen toplu sözleşme konuları ile kurumsal konular dışında kalan ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konular, Kurulda değerlendirilir.
Kurul, her yıl mart ve kasım aylarında toplanır. Kurulun sekretarya hizmetleri Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür."

Bu maddeye göre, henüz kesinleşen hiçbir şey bulunmamaktadır. Sadece yüzlerce konu gibi bu konuda Danışma Kurulunda ele alınacaktır.

Olayın hukuki boyutu bu şekilde iken, tüm kamuoyuna, esasları ve çerçevesi belli bir mutabakat varmış gibi açıklama yapmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber