YÖK'ten İlahiyat'a kontenjan çelmesi

Haber Giriş : 20 Haziran 2005 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM, üniversitelere alınacak öğrenci kontenjanlarını açıkladı. Yükseköğretim Kurulu'nun ilahiyatlarda yaptığı 65 kişilik artış, 36 bin din görevlisi ihtiyacı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilahiyat kontenjanlarının iki katına çıkartılması talebi karşısında göstermelik kaldı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 1 milyon 730 bin 850 adayın girmek için yarıştığı yükseköğretim kontenjanlarını açıkladı. Yeni üniversitelerle öğrencilerin üniversite şansının artırılmasına karşı çıkan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2005 yılı kontenjanlarında 4 yıllık lisans programlarına ayırdığı 170 bin kontenjan içinde ilahiyatları yine boynu bükük bıraktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) iki katına çıkartılmasını istediği İlahiyat Fakültesi öğrenci kontenjanlarında toplam 65 kişilik göstermelik artış yapıldı.

Hükümet, din eğitimi alanında artan ihtiyacın karşılanması için harekete geçerken, MEB bu amaçla Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporlar doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imzasıyla mart ayı içerisinde YÖK'e bir yazı yazdı. MEB'in yazısında, halen İlahiyat Fakülteleri'nde 7 bin 316 olan öğrenci sayısının, 4 yıl boyunca kontenjanların kademeli olarak arttırılması sonucu 15 bine çıkarılması gerektiği belirtilmişti. Yazıda din eğitimi alanında varolan ihtiyaçların karşılanmasında güçlük çekildiği, bunun da bu alanda yüksek öğrenim görmüş işgücünün artırılması ile telafi edileceği belirtilerek, kontenjanların 2 katına çıkarılması gerektiği belirtildi. YÖK, 1998'den bu yana sürekli azalttığı İlahiyat Fakültesi kontenjanlarında artış taleplerine bugüne kadar sürekli olumsuz yanıt verirken, 2005 yılı kontenjanlarında göstermelik 65 kişilik artış yaptı. Buna göre, bu yıl İlahiyat bölümlerine Ankara Üniversitesi 30, İstanbul Üniversitesi 25, Marmara Üniversitesi de 10 öğrenci fazla alacak. YÖK'ün artışı 65 kişi ile sınırlı tutmasına rağmen, Diyanet-Sen, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) ile Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği'nin (TİYEMDER) ayrı ayrı yaptığı araştırmalar, Türkiye'de 36 bin din görevlisine ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber