Bakan Yıldırım: Ankara metroları uykularımızı kaçırıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında İzmit Körfezi'ne yapılacak olan asma köprünün rüzgar testleri için İtalya'nın Milano kentinde bulunan Bakan Yıldırımile gündeme dair konuştuk. İşte Yıldırım'ın açıklamaları...

ADALET BAKANLIĞI ÇALIŞIYOR

Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili bir rahatsızlık olduğu ortada. Bu konuda karar aldık,CMK 250. maddede düzenleme yapacağız.Adalet Bakanlığı'mız çalışmayı sürdürüyor. Yetkilerini daraltan ve kötüye kullanımını engelleyecek bir düzenleme olacak.

Ayrıca kamu adına yetki kullananların layusel olmasımümkün değil. Yargı mensupları da hatalı karar verirse cezasını çekmeli, kendine rücu etmeli.

Tutuklu vekiller konusunda Başbakan olması gerekeni söyledi. Bende aynı kanaatteyim. CHP dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyordu.Ama aynı zamanda vekiller için ayrıcalık istiyor. Bu çelişkidir. Yargıyı beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz ama neyle yargılandıkları belli olanbusanıkları aday göstermek yargıyameydan okumaktır, Türkiye'nin kurumlarını yok saymaktır. Hükümetle inatlaşmaktır. ?Bu yargılama bir tiyatrodur o yüzden aday gösteriyorum' demek adaleti sulandırmakolur. Yargılama makamı milli iradenin beklentilerini görmeli ve gereğini yapmalı. Parlamentoda yapılacak bir düzenleme yargılamayı ve davaları sulandırmak olur.

İSTANBUL'A 32 MİLYAR DOLAR

Halen İstanbul için süren7 büyük projemiz var; Avrasya geçişi, Marmaray,Ankara-İstanbul Hızlı Treni, 3. Boğaz Köprüsü, 3. havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul. Toplam yatırım tutarı 32 milyar dolar. Bunun 10 milyar dolarını öz kaynaklardan kalanını da yap-işlet-devret ile yapacağız. 3. Boğaz köprüsü ile İzmit Körfez Geçişi'ni önümüzdeki 3 yıl içinde aynı anda bitirmeyi planlıyoruz. Yani 2015'te iki köprümüz daha olacak.

150 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

İstanbul'a 3. havalimanı için hazırlıklar son aşamaya geldi ve yerini belirledik. 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. 5 pisti ile aynı anda iniş ve kalkışa uygun olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde bitireceğiz. Terminal pistlerin arasında olacak. İkinci bölümünü hizmete girdikten sonra bitireceğiz.

5 bin konut yıkmamız lazım

Türk Hava Yolları'nda gecikmelerin bir sorun olduğu ortada. Atatürk Havalimanı kapasitesinin 2 katı çalışıyor. Böyle bir havalimanı dünyanın hiçbir yerinde yok. Orada operasyonu sürdürebilmek için arkadaşlarımız olağanüstü çalışıyorlar. 2003'te 8 milyon olan yolcu sayısı 2011'de 38 milyona çıktı. Havalimanı aynı ama artış inanılmaz. Günde 1100uçuş yapılıyor. Havalimanını büyütmek mümkün değil. İlave pist yapmak için 5 bin konut yıkmanız lazım. Kot farkı çok fazla. 5 milyar dolar ve çok zaman harcamak lazım. Bu yüzden fizibl değil.

Torunlarımızla ilgileniriz

3 dönem kuralı partinin kuralı. Ben Türkiye tarihinin en uzun süreli ulaştırma bakanıyım. Tüm Cumhuriyet hükümetlerinde ulaştırma bakanlarının ortalama görev süresi 8.5 ay olmuş. 8.5 ayda ne yapabilirsiniz? Tebrikleri kabul eder, birifing alır ve sonra da eşyalarınızı toplarsınız. O yüzden ulaştırma ile ilgili kalıcı işler yapılmamış. Biz 10. yıldayız. Kalıcı işler yaptık. Ulaştırmanın ve iletişimin her alanında çağ atladık. Biz görev adamayız. Başbakanımız görev verdi yaptık. Yarın ne olur bilemem. Allah bir kapıyı kapatırken bir başkasını açar. Olmadı torunlarımız büyüyor, onlarla ilgileniriz.

METRO UYKUMUZU KAÇIRIYOR

Ankara metrosu çok gecikti. Çayyolu- Kızılay ve Batıkent-Sincan hattını 2013 sonuna kadar bitirip hizmete sokacağız. Tandoğan- Keçiören ise 2014'te hizmete girecek. 2 yıl bu çapta bir iş için çok kısa. Bir gün sarkma olsa yetişmeyecek. O yüzden bu iş uykularımızı kaçırıyor. Ama çok gecikti, artık milletin bekleyecek hali yok.

10 yıl bile sürmedi

28 Şubat olması gereken yere geldi. O süreç birçok insanı mağdur etmişti. Darbe desen darbe değil. Zamana yayılmış demokratik tavır adı altında bir baskı rejimiydi. Darbeciler o sürece medyayı, yargıyı, iş dünyasını, sivil toplumu hasılı kelam herkesi alet ettiler. 1000 yıl sürecek dediler ama 10 yıl bile sürmedi. Başardıklarını sandılar ama olmadı. İnsan onuruna yakışmayan müdahalelerin sürdürülebilmesi mümkün değildir. Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kâr kalmaz, er ya da geç hesabını verirsiniz.

Rötarları azaltmaya çalışıyoruz

Peki 3 yıl ne yapacağız? Bu sorunun kaynağı tek başına havalimanı değil. Sorunların oluşmasında herkesin katkısı var. Yer hizmetlerinin, hava kontrolerlerinin, ikram hizmetlerinin, check-in sisteminin vs. Yönetimsel sorunlar da var. O yüzden bir dizi adım attık. Seyrüsefer alt yapısını yeniledik. Uçuşlarla ilgili -kalkış sürelerini kısaltmak gibi- birtakım çalışmalarımız var. Kontrolörlerden pilotlara kadar herkesi daha yoğun havalimanlarına eğitime yolladık. Uzmanları getirip ders verdirdik. 760 dönümlük askeri alanı da devralıp uçaklar için park yeri yapıyoruz. Atatürk Havalimanı'nda rötarları bitirmekmümkün değil. Ama en azından katlanılabilir düzeye getirmeye çalışıyoruz. Bugün yaşanan sorunda herkesin payı var. Kimse suçu havalimanına yada Devlet Hava Meydanları İşleşmesi'ne atmasın. Havacılıkta emniyet asla müzakere konusu olmaz. O yüzden gerekli tedbirleri hep birlikte alacağız.

Adem Yavuz Arslan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber