'Hatalı sünnet fonksiyonel bozukluklara sebep olur'

Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nuri Şimşek, sünnetin hatalı yapılmasının cinsel fonksiyon bozukluklarından psikolojik sorunlara kadar birçok olumsuzluklara sebep olabileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nuri Şimşek, sünnetin hatalı yapılmasının cinsel fonksiyon bozukluklarından psikolojik sorunlara kadar birçok olumsuzluklara sebep olabileceğini söyledi.

Şimşek, yazılı açıklamasında, sünnet operasyonunun sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için bir uzman doktor tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Uzman doktorların kullandığı cerrahi aletler çok iyi sterilize edildiği için çocuğun hepatit B, hepatit C kapma ihtimalinin azaldığını kaydeden Şimşek, ?Uzman doktorun yaptığı operasyonda, sünnet derisi gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal olur. Sünnet ağrı giderici ilaçlar altında yapıldığı için çocuk ağrı duymaz. Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur. Ne kadar kolay görünürse görünsün hiçbir cerrahi işlem basit değildir. Sünnet de küçümsenmeden ve temel cerrahi ilkeden ödün vermeden yapılmalıdır.? dedi.

AĞIR SONUÇLARI OLUR

Ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnet hatalarının erkekte ciddi sorunlara yol açtığını ifade eden Şimşek, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı: ?Uzman olmayan kişilerin yaptığı sünnetlerde, tam veya tama yakın penis kaybı. Tamiri çok güç olacak şekilde penis başının kesilmesi. Sünnet derisinin az kesilmesi, derinin fazla kesilmesi, idrar yolunun kesilmesi, kanama, penis kangreni gibi çok ağır sonuçlar yaşanabilir. Hebatit B ve hepatit C dahil birçok bulaşıcı hastalık kapılabilir. Penisin ileri yaşlarda büyümesi olumsuz etkilenebilir. Ereksiyon esnasında ağrıya ve şekil bozukluğuna yol açabilen cilt köprüleri oluşabilir. Dikiş hatası nedeniyle kistler meydana gelebilir. Fistül, meatit, his kaybı gibi sorunlar olabilir.?

SÜNNETTE İDEAL YAŞ

Sünnetin hangi yaşta yapılması gerektiği konusunda da bilgi veren Opr. Dr. Nuri Şimşek, klasik görüşte sünnetin erken yaşlarda yapılmasından yana olduğuna dikkat çekti. Sünnette 2 yaş altı veya 5 yaş üstünün önerildiğini hatırlatan Şişmek, şöyle devam etti: ?2 -5 yaş arasında sünnet önerilmemektedir. Küçük yaşta pipide damarlanma çok olmadığı için sünnet sırasında kanama pek olmaz. Çocuklarda yara iyileşmesi çabuk olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir. Sünnet derisi darlıklarında acil sünnet gerektirecek durum önlenmiş olur. İki yaş altında (özellikle yenidoğan ve bebeklikte) kişilik gelişmediği için sünnet sonrası olumsuz psikolojik etki önlenmiş olur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber