GSM Ruhsat Komisyonu Vopak'a olumsuz görüş bildirdi

Hollandalı Royal Vopak şirketinin Yalova'nın Taşköprü beldesinde kurmak istediği 710 bin tonluk kimyasal depolama terminali projesi için en az 40 kilometrelik bir sağlık koruma bandı oluşturulması gerektiği belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Özel İdaresi GSM Ruhsat Komisyonu'na başvuran Vopak yetkilileri, tehlikeli ve riskli projeler için zorunlu tutulan sağlık koruma bandı mesafesinin, projeleri için belirlenmesi talebinde bulunmuştu. TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda, Vopak Marmara Terminali Projesi'nin ÇED raporundaki afet senaryolarına dayanılarak yapılan modellemelerde, 710 bin ton kimyasal depolaması için en az 40 kilometrelik bir alanın boş bırakılması gerektiği ortaya çıktı. Komisyon, TÜBİTAK'tan gelen rapor doğrultusunda olumsuz görüşünü Vopak firmasına bildirdi.

KURULMASI İÇİN YALOVA'NIN BOŞALTILMASI LAZIM

Bu mesafe doğuda Kocaeli'nin Gölcük ilçesine, batıda Yalova merkezi dâhil olmak üzere turistik ilçe Çınarcık'a, doğuda ise Bursa il sınırındaki Sugören köyüne kadar olan bir mesafeyi kapsıyor. GSM Komisyonu, TÜBİTAK'tan gelen rapor doğrultusunda olumsuz görüşünü Vopak firmasına bildirdi. Daha önce de imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilen, ÇED süreci format toplantısında ?dondurulan' Vopak'ın, bu şartlarda projeyi Yalova'da yapmaktan vazgeçebileceği iddia edildi.

ALKIŞ, KENDİ SENARYOLARINA GÖRE ÇIKAN MESAFE 40 KM

GSM Komisyonu kararını açıklayan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, ?Bu kimyasal tesislerinin Yalova için risk oluşturduğuna inanıyoruz. Çünkü Yalova birinci derece deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Yakın tarihte Yalova büyük bir deprem yaşadığı için ve yaşanan depremde Yalova'daki sanayi kuruluşlarında meydana geldiği söylenen kimyasal sızıntılar nedeniyle endişe yaşanan bir yer. Dolayısıyla Yalova'da mevcut sanayi tesislerinin olası bir depremde Yalova'ya vermesi muhtemel olan zarar riskinden endişe ederken,

Yalova'yı ve Yalova insanını daha büyük bir riskle karşı karşıya bırakmanın doğru olmayacağını düşünüyorum.? dedi.

"OLASI AFETTE YALNIZCA BİR SAATİMİZ OLACAKTI"

Başta AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun olmak üzere gelinen süreçte büyük riske karşı çıkan herkese gayretleri için teşekkür eden Alkış, ?TÜBİTAK'tan gelen ilgili firmanın kendi ÇED raporunda kurgusuna göre belirlediği senaryolar doğrultusunda, yaptığı incelemede birinci senaryoya göre, herhangi deprem anında en büyük tanktaki kimyasalın havuza boşalım süresinin 65,05 dakika olacağı ve bunun sağlık koruma bandı mesafesi bulunan değerler için ilgili yükleme tablosu kullanılarak normal şartlarda gerekli olan sağlık koruma bandının en az 40 km olacağı hesaplanmıştır. Bu teknik raporu TÜBİTAK tarafından hazırlanan bu raporu esas alan GSM Komisyonu, yaptığı değerlendirmeler sonucunda; birinci senaryo sonucu ortaya çıkan 40 kilometrelik mesafenin sahil koruma bandı mesafesi olarak esas alınması gerektiği görüş ve kanaatine varmıştır. Yine ikinci senaryo için de bu mesafe 40 kilometredir. Dolayısıyla komisyon Vopak için kullanılması istenen sağlık koruma bandı 40 km olarak belirlemiştir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber