Arazileri tahsis edilen 10 bin koyun telef olma tehlikesiyle karşı karşıya

Afyonkarahisar'ın Anıtkaya beldesinde küçükbaş hayvan üreticilerine ait 15 ağılın bulunduğu hazine arazi ABD ortaklı bir şirkete tahsis edilince 10 bin koyun telef olmakla karşı karşıya kaldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Emlak Müdürlüğü tarafından merkeze 30 kilometre uzaklıktaki Anıtkaya beldesinde 876 bin metrekarelik arazi büyükbaş hayvan çiftliği kurulması için ABD ortaklı bir firmaya 49 yıllığına kiraya verildi. Ancak, hazineye ait arazide yıllardır vergisini ödeyerek koyunculuk yapan üreticiler, tahsisle birlikte zor durumda kaldı. Tahsis alanı içinde kalan ağılların yıkılmak istenmesi üzerine ortada kalan üreticiler yetkililerden kendilerine yer gösterilmesini istiyor.

?BU AĞILLAR DEDELERİMİZDEN KALDI?

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinden Mehmet Ali Tetik, yıllardır dedelerinden kalan bu ağıllarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptıklarını belirterek, bu ağılların şimdi ellerinden alınarak yıkılmaya başlandığını söyledi. Arazinin ABD ortaklı bir firmaya tahsis edildiğini öğrendiğini ifade eden Tetik, ?Bu firmaya bizim ağıllarımızın da bulunduğu 876 bin metrekarelik bir alan tahsis edildi. Bu arazi Anıtkaya beldesinin olmazsa olmaz arazilerinden birisidir. Burada bizim 15 tane ağılığımız var. Yaklaşık 10 bin hayvanımız var. Burada ekonomiye katkı da bulunuyoruz. Kurban hayvanı yetiştiriyoruz. 2 bin nüfuslu kasabanın bundan sonra küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapması söz konusu değildir.? dedi.

Beldedeki bu arazilerde yetişen küçükbaş hayvanın Türkiye'nin her tarafından alıcı bulabildiğini belirten Hilmi Kopan da 55 senedir çobanlık yaparak geçimini sağladığını belirtti. Kopan, ?Ben 63 yaşındayım ve 55 senedir bu arazilerdeyim. Burada 10 bin hayvan var. Ağılların yıkılması halinde çoluk çocuğumuz perişan olacaktır. Yapılacak bir şey yok, koyunları satmaktan başka bir çare yok. Çocuklarımı bu koyunların geliriyle okutuyorum.? diye konuştu.

Hayvan üreticisi Talip Okutan da yaylada hayvancılık yaptığını ve ailesini geçindirdiğini söyledi. Okutan, ?Biz bu hayvancılığı bıraktığımız da ne yapacağız. Ellerin eline avucuna mı bakalım? 49 yıllığına burayı kiralamışlar, ABD'li ortağı varmış. 867 bin metrekare almış bize bir şey yok. Bize ?başınızın çaresine bakın' diyorlar.? şeklinde konuştu.

Toplam 10 bin hayvanın telef olmakla karşı karşıya kaldığını ifade eden Abdullah Sağlam da devletin bir taraftan hayvancılığı teşvik ederken, diğer yandan küçükbaş hayvan yetiştiricilerini yok ettiğini dile getirdi.

Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yatırım teşvik yasasından dolayı bu arazinin hayvan çiftliği yapılması için tahsis edildiğini söyledi. Ceylan, buradaki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin kendilerine resmi olarak başvurmaları halinde onlara da yer gösterebileceklerini, onun dışında gayri resmi olarak, ?Siz gidin buraya yapın? deme gibi bir durumlarının söz konusu olmadığını belirtti. Ceylan, şimdiye kadar hayvan yetiştiricilerinden mevcut ağıllarla ilgili kiralamak ya da satın almak istediklerine dair bir müracaat yapılmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber