Kamu-Sen'den 'Etik Sözleşmesine' tepki

Haber Giriş : 21 Haziran 2005 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Ramazan Karakoç, Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, üniversiteler ve yargı mensuplarından istenmeyen "etik sözleşmesi"nin diğer memurlara dayatılmasının doğru olmadığını söyledi.

Sendika binasında düzenlenen toplantıda, 13 Mart 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre, bütün memurlara etik sözleşmesi imzalattırılmak istendiğini belirten Karakoç, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda, memura imzalattırılmaya çalışılan sözde sözleşmede yer alan taahhütlerin tamamı ve yapılmaması halinde verilecek cezaları belirleyen hükümlerin zaten mevcut olduğunu hatırlattı.

Sanki şimdiye kadar memurun veya herhangi bir kamu görevlisinin rüşvet veya hediye almasına müsaade eden bir boşluk varmış gibi bir intiba uyandığını ifade eden Karakoç, "Siyasi iktidar, gizli emellerini masum ve kamuoyunun hoşuna gidecek isimlerde saklamaktadır. Siyasi irade, önce kendi üzerindeki kamburu atmalıdır. Dokunulmazlık kaldırılmalı, sözü geçen etik sözleşmesini bütün siyasiler imzalamalıdır. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, encümen üyeleri bu sözleşmeyi imzalamalıdır. Ayrıca, yeni işe giren sözleşmeli kapsamdaki personele de bu sözleşme imzalattırılmalıdır. Rüşveti memur almıyor. Ama kurumlara aldırtıyorlar. Kim mi? Hükümet. Nasıl mı? Devlet dairelerinin hemen hemen tamamı, kırtasiyeden onarıma, yedek parçadan inşaata kadar birçok alanda vatandaşın cebine kurum nüfuzunu kullanarak el atmaktadır. Bunun adı da 'ödenek yok' olmaktadır" dedi.

Bir yerde sözleşme varsa, şartlarının da olduğunu kaydeden Karakoç, "Şartları varsa, uyulmaması halinde cezası vardır. Bu sözüm ona sözleşme, bir niyet ve temenni gibi ciddiyetsiz, ama memurun huzurunu kaçıran yapıdadır. Memur, imzasının nasıl ve nerede ne maksatla istismar edileceğini bilmemekte ve endişe etmektedir. Bu gerekçelerden hareketle hükümet bu yanlış uygulamadan derhal vazgeçerek, yanlış anlamaların ve kurumlardaki huzursuzluk ve endişenin ortadan kalmasını sağlamalıdır. Hükümet yetkililerinin şunu iyi bilmesini istiyoruz. Memurlarla ikinci kez nikah tazeleyerek olayların dışında kalamaz ve kendinizi kurtaramazsınız. Biz, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların yöneticileri olarak, gayri ahlaki olan bu sözleşmeyi imzalamayacağız. Ancak, ilimizin seçilmişleriyle birlikte kamuoyu önünde imzalamayı taahhüt ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber