Bakanlık yaban hayvanları için doğaya meyve fidanları dikiyor

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaban hayatı için meyve fidanları dikiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğaya kayısı, kiraz, erik gibi meyve fidanları dikilirken, bu ağaçların yaban hayvanlarının köylere ve ekili alanlara zarar vermesini engellemesi hedefleniyor.

Yaşama alanlarının tahrip edilmesi, plansız ve çarpık kentleşme ile usulsüz avcılık, yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayatı popülasyonunun artırılması için çeşitli projeler geliştirmekte ve bu projelerin uygulanması aşamasında köy tüzel kişilikleri, avcı dernekleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapıyor. Türkiye'de yaban hayatının geliştirilmesi maksadıyla yürütülen projelerin başında habitatların rehabilitasyonu gelirken, 2008 senesinden bu yana, ağaçlandırma alanında yapılan çalışmalar içerisinde, yaban hayvanlarının beslenme ve barınma ihtiyaçları için gerekli olan türlerin toprakla buluşturulması çalışmaları yürütülüyor.

Bu çalışmalar kapsamında Gümüşhane'de yaban hayvanları için meyve bahçesi tesis ediliyor. Bakanlık 12. Bölge Müdürlüğü ile Kelkit Av-Yaban Hayatı Koruma Avcılar ve Atıcılar Derneği işbirliğinde meyveli ağaçlar dikiliyor. Önceki yıllarda dernek üyelerince ve teşkilat çalışanlarınca evlerinde biriktirilen kayısı, kiraz, erik gibi meyve çekirdekleri, dernek üyelerince meyve fidanı olarak üretilerek orman içi boşluklara ve su kaynaklarının çevresine dikildi. Doğada yetişen fidanların meyveleri yaban hayatının beslenmesi için çok önemli bir kaynak oluşturarak, yaban hayvanlarının köylere ve ekili alanlara zarar vermesini engelleyecek.

Bu işbirliği kapsamında sahipleri tarafından ekilmeyen boş arazilerde yaban hayvanlarının beslenmesi için buğday yetiştirilirken, yetiştirilen buğdaylar yaban hayvanları için yem ve doğaya tohum olarak bırakılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber