Kadınlar şiddeti artık şikayet ediyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Türk toplumunun artık kadına yönelik şiddet konusunda daha bilinçli olduğu gibi devletin de bu konudaki yaklaşımının değiştiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Türk toplumunun artık kadına yönelik şiddet konusunda daha bilinçli olduğu gibi devletin de bu konudaki yaklaşımının değiştiğini söyledi. Gevrek, kadınların artık yorgan altında ağlamak yerine, maruz kaldığı şiddetle ilgili şikayet mekanizmalarını kullandığını belirtti.

?Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un konunun paydaşları ile paylaşılması noktasında Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce Seyhan Oteli'nde organize edilen bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gevrek, Türkiye'de son dönemlerde artan ?kadına yönelik şiddet olayları' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Kadına yönelik şiddetin Türkiye açısından çok ciddi bir sorun olarak öne çıktığı yorumunda bulunan Gevrek, bunun önüne geçilmesi noktasında hazırlanan kanunun ise, bugüne kadar hiç olmayan yenilikler getirdiğini anlattı. Kolluk kuvvetlerinin, savcıya ya da mülki idare amirine sormadan şiddete maruz kalan kadını hemen koruma altına alma yetkisinin kanunla birlikte tanındığını kaydeden Gevrek, buradaki amacın; kadının maruz kaldığı şiddet karşısında hayati tehlikesinin bertaraf edilmesi olduğunu belirtti.

?YASA İLE BİRLİKTE TÜRK HUKUK SİSTEMİNE YENİLİKLER GETİRDİK?

Gevrek, ?Her ne olursa olsun mağdurun korunmasına yönelik tedbirler var yeni yasada. Bunun yanında şiddeti uygulayan kişinin rehabilitasyonunu kapsayan çalışmalar da var. Tüm bunlar, Türk hukuk sistemine ilk defa getirilen şeyler. Basının ?kumanda', bizim de ?bileklik' dediğimiz; ?elektronik takip cihazı'nın yanı sıra telefon görünümlü ?panik butonu' yani şiddete maruz kalan kadının, bu durumunu bir çağrı ile polis merkezine bildirmesi gibi gibi çok çeşitli çalışmalar da var. Tüm bunlarla kadını şiddete karşı korumaya çalışıyoruz. Ama bu tek başına yeterli değil. Bazen kadını iki polis korumasına rağmen, karşı taraf tarafından öldürüldüğüne tanıklık edebiliyoruz. Şiddet mağduru kadınların etkin korunmasına yönelik olarak yoğun çaba sarf ediyoruz, çıkartılan kanun da bunun bir göstergesi. Biz yasayı çok güzel yaptık ve kıyafeti de yine çok güzel giydirdik. Ancak, burada önemli olan kıyafetin bizim toplumumuzun üzerine oturması. Bu nedenle önce uygulayıcılara, sonra da topluma bu yasayı anlatacağız? dedi.

?KADINLARIMIZ, YORGAN ALTINDA AĞLAMIYOR ŞİKAYETÇİ OLUYOR?

Burada asıl önemli olanın toplumdaki zihinsel dönüşümün sağlanması olduğunun altını çizen Özlem Bozkurt Gevrek, Türkiye'nin ?kadına yönelik şiddet' kavramı ile 2009 yılında tanıştığını, daha önce aile için şiddetin istatistiklere ?darp' olarak yansıtıldığını, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum süreci kapsamında İçişleri Bakanlığı ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandığını ve böylelikle ?aile içi şiddet' konusunun, 2009 yılında Türk hukuk sistemindeki yerini aldığını hatırlattı. Gevrek, ?Daha önce hiç olmayan yani 2008 yılında ?sıfır' olarak gösterilen aile içi şiddet vakaları, birden bire istatistik anlamda toplanmaya başlanınca yüzde bin 400 gibi bir artış oldu. Artık Türkiye'de insanlar kadına yönelik şiddet konusunda daha bilinçli. Bu konudaki devletin yaklaşımı da değişti. Artık polis, gecenin 3'ünde polis merkezine sığınan kadını evine geri göndermiyor. Polis, ?gönüllü barış elçiliği' yapmayacak, aksine şiddet mağduru kadını koruyacak. Devlette artık bu zihniyet yerleşti. Tüm bunların yanında Türkiye'de toplumda şiddetin görünürlüğü arttı. Bizim için güzel bir şey bu. Kadınlarımız, yorgan altında ağlamak noktasından, şikayet mekanizmalarını kullanır hale geldi.

?KADINA YÖNELİK ŞİDDET İLE İLGİLİ SAĞLIKLI BİR İSTATİSTİK YOK?

Kadına yönelik şiddetin artmasında basında yer alan haberlerin etkili olduğu yönündeki düşüncelere katılmadığını, aksine konunun artık ?3.sayfa haberi' olmaktan çıkması ile birlikte toplumdaki farkındalığın da arttığı yorumunda bulunan Gevrek, bugün kadına yönelik şiddet konusunda her kurumun kendi içinde istatistik tuttuğunu, ancak bunların toplu olarak tutulduğu bir istatistik sisteminin olmadığını söyledi. 20 Mart 2012 tarihinden itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yeni bir kayıt sistemini hayata geçirdiklerini kaydeden Gevrek, kadın ya da erkek ayrımı yapmaksızın, şiddete maruz kalan kişiler ile ilgili olarak bir veri toplama sistemini uygulamaya konulduğunu anlattı. Bu konuda yapılacak çalışmaların ardından Türkiye'de kadına yönelik şiddetin artıp artmadığı yönünde yorum yapılabileceği uyarısında bulunan Gevrek, bununla ilgili gerekli araştırmaların yapılarak, şiddet mağdurlarının yanı sıra şiddeti uygulayanların da kimler olduğunun üniversiteler tarafından araştırılması çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber