Gevrek: Yasayı çok güzel yaptık, önemli olan bu kıyafetin topluma uydurulmasıdır

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, eskiden Türk hukuk sisteminde olmayan yeniliklerin Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da yer aldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun hakkında uygulayıcılara bilgi verildi. Seyhan Oteli'nde düzenlenen ve Adana, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye, Kayseri'den vali yardımcıları, kaymakamlar, milli eğitim, sağlık, polis ile jandarma ekiplerinin katıldığı toplantıda konuşan Gevrek, kadına şiddet konusunu çok önemsediklerini kaydetti. Yeni yürürlüğe giren yasanın uygulamasında standardın yakalanması amacıyla Türkiye genelinde 7 bölge ve 16 ilde 6 bin 500 üst düzey yöneticiye dönük bu organizasyonları gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gevrek, ?Kanunu çok güzel yaptık. Kıyafeti çok güzel diktik. Önemli olan o kıyafetin bizim bedenimize uydurulmasıdır. Bu konuyla ilgili önce uygulayıcılardan başladık. Sonra topluma anlatacağız. Önemli olan kadına şiddet hususunda toplumda zihinsel dönüşümün sağlanmasıdır.? dedi.

POLİS VE JANDARMA MÜLKİ İDAREYE SORMADAN KADINI KORUMA ALTINA ALACAK

Türkiye'de ciddi bir problem olan şiddetle ilgili kişi ve kurumlarla topyekûn bir mücadelenin gerektiğinin altını çizen Gevrek, bakanlık olarak meseleyi yakından takip ettiklerini belirtti.

Gevrek, şöyle devam etti: ?Bu da zihinsel dönüşüm, farkındalık oluşturmaya dönük bir toplantı. Ardahan'dan Erdine'ye kadar uygulamada standardizasyonun oluşturulması ve uygulayıcıların öncelikle bilgilendirilmesini hedefliyoruz. Türk hukuk sisteminde olmayan yenilikler getirildi. Polis ve jandarma, gecenin 03.00'ünde hakim, savcı veya mülki idare amirine sormadan kadını hemen koruma altına alacak. Önemli olan kadının hayati tehlikesinin bertaraf edilmesidir. O tür yetkilerimiz var. Ne olursa olsun mağdurun korunmasına yönelik tedbirlerimiz var. Faile yönelik; şiddet uygulama ihtimali olan kişiye dönük rehabilitasyon çalışması yapılacak. Kişi alkol ve madde bağımlısı ise bir sağlık kuruşunda rehabilitesi sağlanacak. Bunlara uymadığı takdirde hapis var. Türk hukuk sisteminde ilk defa getirilen şey. En önemlisi elektronik takip, çok çeşitli sistemler var. Telefon görünümlü araç, basıldığında anında emniyete düşen panik butonu... Şu anda biz sadece kadının yanına koruma vererek çözmeye çalışıyoruz. Ama bu fiili olarak mümkün değil. Görülüyor ki eğer karşı taraf niyetliyse iki polisin içinde bile kadınların öldürülebildiği vakalara rastladık. Şiddet mağdurunun etkin korunmasına yönelik bir kanun çıkarttık.?

Avrupa Konseyi'nin kadına yönelik şiddetle ilgili bir sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Özlem Bozkurt Gevrek, ?İstanbul Sözleşmesi' diye isimlendirilen bu düzenlemenin Türk hukuk sistemine uygulanmasına ilişkin bir yasa olduğunu ifade etti.

TOPLUMDA ŞİDDETİN GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTTI

Türkiye'nin kadına yönelik şiddet kavramıyla 2009'da tanışıldığını anlatan Gevrek, daha önce aile içi şiddetin istatistiklere darp olarak geçtiğini bildirdi. 2009'da İçişleri Bakanlığı ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü arasında bir protokolün imzalandığını hatırlatan Gevrek, ?Avrupa Birliği normlarına göre aile içi şiddet kavramı bizim hukuk sistemimize girdi. Daha önce hiç olmayan bir şey. 2008'de sıfır olan bir şey birden bire istatistik olarak toplanmaya başlanınca, hakikaten yüzde bin 400 gibi bir artış oldu. Şimdi bir sürü kampanyalar başlatıyoruz, yasalar çıkartıyoruz, koruma tedbirleri var. Artık insanlar daha bilinçli. Devletin yaklaşımı değişti: Artık polis gecenin 3'ünde evinden kaçıp kendisine sığınan kadını geri göndermiyor. 'Gönüllü barış elçiliği yapmayacaksın, sen o kadını koruyacaksın.' Devlette o zihniyet yerleşti artık. Dolayısı ile mağdurların bu şikâyet mekanizmalarını kullanma alışkanlığı ve toplumdaki farkındalık arttı. Toplumda şiddetin görünürlüğü arttı. Kadınlarımız yorgan altında ağlamaktan şikâyet mekanizmasını kullanır hale geldi.? açıklamasını yaptı.

Bakanlığa bağlı 57 sığınma evinin varlığına değinen Gevrek, ?Daha önce bir kadının öldürülmesi üçüncü sayfa haberiyken şimdi birinci sayfaya taşındı. Toplum olarak farkındalığımız arttı. 20 Mart'tan itibaren biz yeni kayıt sistemine başladık. Şiddete maruz kalan kişilerle ilgili bilgi veri toplama sistemini devreye soktuk. İki yıl sonra sağlıklı verileri sunabiliriz.? şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine Gevrek, ?Türkiye'de kadının adı yok' algısına katılmadığını ve ülkenin ilk kadın kaymakamlarından biri olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber