Ömer Çaha: Devlet, bir apartman yöneticisi gibi olmalı (Özel)

Yıldız Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Ömer Çaha ?Devletin toplumla ilişkisi bir apartman yönetimi gibi olması lazım.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de modernleşme sürecinde toplum hayatına yasalar ve eğitim yoluyla müdahale edildiğine işaret eden öğretim üyesi, toplumun bizzat devlet eliyle parçalandığını, farklı kulvarlara püskürtüldüğünü söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Ömer Çaha devletin yaşam biçimi dayatmaması gerektiğini söyledi. Devletin, sakinlerine hizmet vermek ve güvenliğini tesis etmek için var olduğunu hatırlatan siyaset bilimci, ancak sorun çıktığı zaman müdahale etmeli diye ekledi.

Türkiye'nin ilk defa sivil bir anayasa yapma şansını bu kadar yakalamış, yaklaşmış olduğunu söyleyen Çaha, yeni tasarlanan anayasanın sivili yani toplumu, halkı olduğu gibi kabul eden bir anayasa olması gerektiğini savundu.

?Topluma karşı at gözlüğü takmış, kör bir anayasa bizim sorunumuzu çözmez.? diyen öğretim üyesi, ?Toplumdaki kimlikleri, farklılıkları tek tek zikretmesi beklenmez anayasaların. Onları bastırmaması beklenir. İnsanlar aynı noktada birey özelinde birleşirler. Birey eksenli, birey temelinde, hak ve özgürlüklerin önünü açan, Türklük gibi tartışmalı konulardan arınmış, belli bir ideolojik renk katmadan, bir ideoloji temeli üzerine inşa edilmeyen bir anayasa katma katma topluma pozitif olarak yansıyacaktır.? şeklinde konuştu.

Herkesi ulus devlet şablonu içerisinde bir formata getirmeye çalışan devletlerin kendi toplumlarıyla barışması lazım, toplumlarını olduğu gibi kabul etmesi lazım diyen Çaha,

?Bir toplum, inancı, dili, dini, farklı yaşam biçimleri bakımından ne kadar farklıysa o kadar zengindir. Monoton bir toplum yoksul bir toplumdur aynı zamanda. Dar bakış açılı bir toplum demektir.? diye ekledi.

Ömer Çaha, Türkiye'de hem bireyin hem de devletin Alevi, başörtülü, mini etekli; kim olursa olsun insanları olduğu gibi kabul etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber