Büyükelçi Sezgin: Rusya ve Türkiye Avrupa krizinin dışında kalmayı başardı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) ve Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) ortaklaşa düzenledikleri ?Rusya'da Koşma Zamanı? adlı konferansa katılan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, Rusya ve Türkiye'nin Avrupa'da yaşanan borç krizinin dışında kalmayı başardığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da bilgilendirme amaçlı ilk toplantının yapılmasından memnun olduğunu kaydeden Sezgin, ?Türkiye ve Rusya ilişkilerinin müspet gelişmelerini konuşma zamanı. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler ekonomiyi destekliyor, bunun tersi de geçerli. Her iki hükümette de büyük siyasi irade mevcut hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için. Karşılıklı bağımlılığı imar eden tablo oluşuyor. Bunun gelecekte çok önemli gelişmelere yol açacağını düşünüyorum? dedi.

İki ülkede Avrupa'da yaşanan krizin dışında kalmayı başardıklarını ve ilişkilerini daha da yoğunlaştırmak zorunda olduklarını vurgulayan Sezgin, ?Avrupa'da en azından önümüzdeki birkaç yıl için imkanlar daha sınırlı hale gelecek.

Belki Rusya'nın Avrupa'dan beklediği enerji talebi yeteri kadar mümkün olmayacak. Buna karşılık Türkiye'nin Rusya'da enerji talebi arttı. Nükleer santral inşaatını da hatırlamalıyız. Proje bir kaç ufak pürüz dışında gayet güzel ilerliyor. Şu anda Rusya'da 50 öğrenci Nükleer Fizik dalında eğitim alıyor. Rusya ile beraber yetiştireceğimi öğrenci sayısı önümüzdeki 6-7 yıl içerisinde 650 civarında olacak? bilgisini verdi.

RUSYA'YA OLAN İHRACAT YETERLİ DEĞİL

Bugünkü durumu ve Rusya'ya olan ihracatın perspektifini yeterli bulmadığını ifade eden Büyükelçi, ?Bunun için doğrudan yatırım noktasında daha çok gayret, dikkat ve ilgi göstermemiz gerekiyor. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin bütünü ele alan ve yatırım yapmayı arzu eden Rusya'yı öğrenmeyi arzu eden girişimcilerimize ışık tutabilecek bir master planın hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitesiyle, uzmanlarıyla ve hükümete mevcut ilişkileriyle öncü bir rol oynayabilir? tespitinde bulundu.

PUTİN SONBAHAR SONU ÜDİK TOPLANTISI İÇİN TÜRKİYE'YE GİDEBİLİR

Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Sezgin, Türkiye Rusya ilişkilerini parlak gördüğünü, siyasi ve ekonomik açıdan iki ülkenin partner olduğunu söyledi. Aramızda üst düzey iş birliği konseyi mevcut. Bu konseyin bu yılki toplantısı Türkiye'de gerçekleştirilmesi ön görülüyor. Bunu da sonbaharda düzenleyebileceğimizi tahmin ediyorum, o vesileyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaret etmesi muhtemel? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber