559 yıl aradan sonra 'kağıt', Kağıthane'de yeniden hayat bulacak

İstanbul'da El Yapımı Kâğıt İmalathanesi 1453 yılında Kağıthane'de bulunuyordu. 559 yıl aradan sonra Kağıthane tarihsel kimliğine, Kağıthane Belediyesi'nin bir projesiyle yeniden kavuşuyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsettiği Kağıthane'nin bulunduğu bölgede ?El Yapımı Kağıt Atölyesi? yeniden kuruluyor.

?El Yapımı Kâğıt Atölyesi?ni bir törenle açan Fazlı Kılıç, eski dönemlerde dere kıyılarına kurulan atölyelerde kâğıt imal edildiğinin tarihi belgelerde yer aldığını söyleyerek, antik çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olan Kağıthane'yi, gerçek kimliğine kavuşturmak için bu açılışı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Günümüzün şartlarına uygun yapılaşmada kentsel dönüşüm yolunda hızla ilerleyen Kağıthane, geçmişiyle barışık bir örnek ilçe olma yolunda da yeni projeler oluşturuyor. Başkan Fazlı Kılıç, tarihi dokuyu muhafaza ederek ve geçmiş devirlerden kalan mirasa sahip çıkarak, restorasyon çalışmalarını Kağıthane'de sürdürüyor. Geçmiş dönemde ilçeye ismini veren kâğıt atölyelerinin bölgede yer alması anısına hazırlanan proje bir açılışla hayata geçirildi.

Açılışa Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'ın yanı sıra Kaymakam Akın Varıcıer, Araştırmacı Yazar Mehmet Şevket Eygi, AK Parti Kağıthane İlçe Başkanı Sami İlhan, Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, BBP İlçe Başkanı Adem Mamaç, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Şaban Demirel, Esnaf Odaları Başkanı Ömer Osmanoğlu, Kadın Meclisi Başkanı Nuran Sevinç, Kağıt Atölyesi Yönetmeni Oğuzhan Tuğrul, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, STK Temsilcileri, Muhtarlar, Kanaat Önderleri, vatandaşlar ve Basın Mensupları da katıldılar.

Açılış konuşmasında davetlileri selamlayan Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, göreve gelir gelmez antik kent Kağıthane'nin kimliğine yakışır çalışmalar başlattıklarını ve tarihi mirasa sahip çıktıklarını örnekler vererek anlattı. Tarihi belgelerde yer alan Süvari Karakolunu da yakında hayata geçireceklerini de ifade eden Kılıç, yaptıkları kültürel çalışmaların içinde ilçenin tarihiyle ilgili ?Osmanlı Belgelerinde Kağıthane? ve ?Kağıthane Tarih Envanteri? kaynak kitaplarını da bilim dünyasına sunduklarını söyledi.

Kaymakam Akın Varıcıer, Kağıthane'de sanatsal faaliyetlerin yapılabileceği yeterli ortamın bulunduğuna vurgu yaparak, ?El Yapımı Kağıt Atölyesi?nin Kağıthane'de açılmasının iyi bir isabet olduğunun altını çizdi. Tarihi kültürüne sahip çıkan Başkan Fazlı Kılıç'ın her zaman yanında olduğunu söyleyen Varıcıer, davetlileri selamlayarak, tesisin hayırlı olmasını diledi.

Protokolün kurdela kesimiyle açılışı gerçekleştirilen tesisteki el yapımı kâğıt üzerine basılı ?Çin'den Kağıthane'ye Esmaül Hüsna? hat sergisi de gezildi. Kâğıt Atölyesinde; Sergi Salonu, Fuaye Alanı, Kâğıt Üretim Bölümü, Kağıt Kurutma Bölümü, Hat-Kaligrafi-Tezhip ve Minyatür Çalışmaları Odası, Kütüphane, Eğitim Sınıfları gibi bölümler yer alıyor. Bahçede kurulan seyyar atölyede davetlilere el yapımı kâğıt imalinin nasıl yapıldığı uygulamalı olarak gösterildi. İleriki aşamalarda atölyede kâğıt yapımı ile ilgili kurslar düzenlenerek, eğitim görenlere sertifikaları verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber