Sigorta acentelerine Yeni Türk Ticaret Kanunu anlatıldı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO), Sigortacılık Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi üyelerine yönelik, 'Yeni Türk Ticaret Kanunu' ile ilgili toplantı düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO), Sigortacılık Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi üyelerine yönelik, 'Yeni Türk Ticaret Kanunu' ile ilgili toplantı düzenledi.

Toplantıda 'Yeni Türk Ticaret Kanununun Genelde Ticaret Hayatına, Özelde Sigorta Sektörüne Getirdiği Yenilikler ve Yükümlülükler' konularında bilgi verildi. Davut Altan Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi Başkanı Galip Bektaş, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nce hazırlatılan 'Sigorta Sektörünün 2023 Hedef ve Beklentileri Raporu'nu meslektaşlarıyla paylaştı.

Türkiye'de şu anda sigorta sektörünün toplamda 215 binden fazla kişiye istihdam sağladığını kaydeden Galip Bektaş, ?Raporda, sektör büyüdükçe bu alanın genişleyeceği ve Türkiye'de istihdama yönelik potansiyelin yüksek olduğuna işaret edilirken, sigorta bireysel emeklilik şirketlerinin, toplumsal refahın devlet üzerindeki mali yükünün hafiflettiği dile getirilmiştir. Hazırlanan raporda halen emeklilik ödemelerinin yüzde 99'unun devlet tarafından yapıldığı ifade edilirken, bu oranın Avrupa ülkelerine göre çok yüksek olduğu, özel sektörün emeklilik için yaptığı ödemelerin artmasının devlete tasarruf sağlayacağı anlatılmıştır. Önemli veriler barındıran raporda ayrıca elementer sigorta sektörünün şimdiki büyüklüğünün dört katına çıkarak, 2023 yılında 63 milyar liraya ulaşabileceği, hayat ve emeklilik sektörünün 408 milyar liraya ulaşabileceği ve hayat sigortası sektörünün büyüyen kredi pazarına paralel büyüyerek, 2023'te 10-16 milyar lirayı bulabileceği kaydedilmiştir.? dedi.

Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Hayrul Kayar, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticari destekler ve ticaret şirketleri ile ilgili olarak getirdiği yenilikler hakkında sunum yaptı. Hayrul Kayar, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan, iş ve ekonomi dünyasına radikal değişiklikler getiren Yeni TTK'nın 10 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi. Yeni çıkacak kanun üzerinde hala tartışmaların olduğuna vurgu yapan Hayrul Kayar, ?Biz yaklaşık altı aydır aramızda oluşturduğumuz eğitim gurubumuzla başta kendi meslektaşlarımız olmak üzere, çeşitli sektörlerimizi ziyaret ederek Yeni TTK ile ilgili bildiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz.? bilgisini verdi.

Kanunun getirdiği denetim hükümlerinin 2013 yılında yürürlüğe gireceğini kaydeden Kayar, ?Yeni kanunun herkese getirdiği gibi, sizin sektörünüze de getirdiği yenilikler bulunuyor. Bu sebeple, tüm taraflar gibi sigorta sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin de yeni kanunun getirdiği yeniliklerin farkında olması, anlaması ve hazırlıklarını ivedilikle yapması büyük önem arz etmektedir.? şeklinde konuştu.

10 yıllık bir altyapıya rağmen halen tartışılmasının kanunun bir şanssızlığı olduğunu belirten Hayrul Kayar, ?2008 yılında Meclis'e gelen o günkü taslağın yürürlük tarihi 2009'du. 1 Temmuz 2012 yürürlüğe girecek olmasına rağmen kanun hala tartışılıyor. Yeni TTK 1535 maddeden oluşuyor. 50'ye yakın maddenin üzerinde de değişik yapılması için değişiklik yapılıyor. Bana göre yasanın önemi, piyasa gerçeklerine bağlı. Piyasanın kabul etmediği hiçbir yasanın başarılı olma şansı az. Yeni TTK'yı esas itibariyle destekliyoruz. Ama yasanın piyasa gerçekleriyle bağdaşmayan kısımları var. Özellikle ceza getiren hükümlerin tekrar gözden geçirilmesinde fayda var. Belli hükümlerinde Türkiye gerçekleri gözardı edilmiş. Dolayısıyla asıl sıkıntılar da buradan başlıyor.? ifadelerini kullandı.

Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eğitim Komisyonu Başkanı Fikret Koç da, Yeni TTK'nın denetim hükümleriyle alakalı sunum yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber