Kenelere karşı koruyucu sprey ve ürünler

37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelere karşı piyasada satılan koruyucu sprey ve diğer ürünlerle ilgili olarak, "Sağlık Bakanlığı izniyle üretilmeyen ilaçlara itibar edilmemeli" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 21:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının belirtileri hakkında bilgi verdi. Hastalığın ateş, kırgınlık, baş ağrısı, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar gibi belirtileri olduğunu anlatan Akkuş, hastalık belirtisi olan kişilere hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını önerdi.

Hastalığın ileri aşamasında, karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezliklerine neden olarak ölümlere sebebiyet verdiğini anlatan Akkuş, hastalığı taşıyan virüse yönelik olarak Avrupa'da koruyucu aşı uygulamalarının olduğunu, fakat bu aşıların 1 ile 3 yaş arası çocuklarda direnç gösterdiği için önerilmediğini söyledi.

Bu koruyucu aşı uygulamasının daha çok ormancılar, kampçılar, izciler ve arazide çalışanlara tavsiye edildiğini belirten Akkuş, kenelere karşı koruyucu sprey ve benzeri ürünlerle ilgili olarak, şunları kaydetti:

"Kenelerden korunmak için Cyfuthrin veya Alphacypermethrin aktif maddesi içeren, geniş spekturumlu EC veya SC formulasyonuna sahip sıvı, losyon, krem, katı yağ ve aerosol şekline bulunan ve cilde sürülerek, elbiselere emdirilerek uygulanabilen ilaçlar tercih edilebilir. Sağlık Bakanlığı izniyle üretilmeyen ilaçlara itibar edilmemeli. Vatandaşlarımız, bu ilaçların kullanım talimatlarına özen gösterilmelidir."

Akkuş, hastalığın tedavisine yönelik aşı çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber