Aklını sermaye yaptı, kazandı

Elazığlı çiftçi bir ailenin çocuğu olmasına rağmen yıllarca işportacılıktan pazarlamacılığa kadar birçok iş kolunda çalışan işadamı Feti Çevik, bugün ahşap işleme makinaları üreterek 56 ülkeye ihracat yapan dev bir kuruluşun kurucusu ve yöneticisi olmayı başardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Feti Çevik, 2003 yılında Adana'da faaliyete geçen ve bu tarihten itibaren Membran Press ve CNC Router üretimine başlayan "Kaplama Ustası" olarak da tanımlanan Makser Press'in yöneticisi. Makine üretim sektöründeki yenilik ve değişimlere ayak uydurarak bu paralelde teknolojisini sürekli geliştirerek, deneyimli personelleri ile üretim yapan Feti Çevik, vizyonunu da geliştirerek sektöründe zirveye tırmanan firmalar arasında yer alıyor.

Adana'nın merkez Sarıçam ilçesinin İncirlik Mahallesi yakınlarındaki Çimento Fabrikası kavşağında, toplam 7 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu tesislerinde üretim yapan Makser Press'in Yönetim Kurulu Başkanı 46 yaşında, evli ve iki çocuk babası Feti Çevik, işindeki başarısının sırrını anlatırken hiçbir başaranın tesadüf olmadığını, altında azim ve kararlılığın bulunduğunu söyledi.

Elde ettiği başarıya rağmen geçmişini hiç unutmayan Feti Çevik'in makam odasının arkasındaki dev boyuttaki bodrum katı fotoğrafı dikkati çekiyor. Fotoğrafta kirli ve kasvetli bodrum katının sonundaki tüneli gösteren Feti Çevik, "Ben bu tünelin sonundaki ışığı gördüm, kazandım" dedi.

Feti Çevik, İncirlik Hava Üssü'nde de çalıştığını, muhasebe elemanı yapılacağı sözü verilmesine rağmen kanal kazma işi yaptırıldığını belirterek, "Gün boyu kanal kazıyordum. Neredeyse gökyüzünü göremez olmuştum. Bir gün yine kanal kazarken, birden durdum 'yeter artık' dedim. Bu iş bana göre değildi. İşten istifa edip eve gittim. Hanım beni kapıda görünce şaşırdı. İşten ayrıldığımı söyleyince 'ne yiyip ne içeceğiz' diyerek üzüldü. Ama ben kendime güveniyor ve başaracağıma inanıyordum" dedi.

İş bulamayınca, girişimci olması gerektiğini anlatan Feti Çevik, şöyle devam etti:

"Önce televizyon sehpası üretimine girdim. Adana'da sektörde tektim epeyi bir çevre edindim daha sonra hatalı bir davranışımdan dolayı mevcut işimi kaybettim tabi bir işi kaybederken her kaybettiğiniz damla size yeni bir direnç ve yeni bir ufuk açıyor, bu mantaliteyle yeni arayışlarım ve araştırmalarım devam etti. Bir tesadüfle tekrar kendimi kenar yapıştırma bandıyla mobilya sektörünün içinde buldum. Yenilik ve araştırmalarımla kendimi yeni teknoloji olan vakum membran pres makinasıyla yeniden buldum. Bu ürünü çok benimsedim çok önemsedim ciddiyetle takip ederek bu aşamaya getirdim."

"EKVATOR'DAN DUBAİ'YE KADAR İHRACAT YAPIYORUZ"

Feti Çevik, 4 bin metrekaresi kapalı toplam 7 bin metrekare alanda tüm mobilya sektörüne pvc kaplama yapan ve işleme yapan cnc ahşap işleme makinesi ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Eskiden doğal ahşap kullanıp boyanıyordu. Bundan öte bir teknoloji yoktu. Daha sonra laminant çıktı ama onu da rahat işleyemiyorsunuz. Artık mobilya sektörünün yüzde 90'nı pvc kaplamayı kullanacak. Ekvatordan Dubai'ye kadar ihracat yapıyoruz. Bu makineleri daha Almanlar ve İtalyanlar da üretiyor. Üreten birçok ülke var ama biz Alman ve İtalyan kalitesinde üretip neredeyse Çin fiyatına yakın satıyoruz. Tamamen alman teknolojisi kullanıyoruz."

Bu ürünün mutfak dolap kapaklarında başlayıp iç kapılara kadar tüm mobilyalara girdiğini belirten Çevik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sektör pvc kaplamaya doğru gidiyor. 11 yıldır bu teknolojiyi üretiyoruz. Kullanıcılarımız 1000 üzerinde bir renk yelpazesi kullanıyor. Renkler kusursuz çıkıyor. Bir boyacını yarım günde bitiremediği işi makinalarımız 3 dakikada bitiriyor. Bu ürün MDF üzerine kaplanarak üretiliyor. Bu üründe renk kendini bozmuyor, aynı zamanda çizilmez ve bozulmaz. Şirket olarak işimizi her sene büyütüyoruz, böyle giderse kapasitemiz önümüzdeki yıl iki kat daha artacaktır. Şuanda bu işin yüzde 95 Türkiye pazarına hakim tek lokomotifiz. Çok firma çıkıyor ama kalıcı olamıyor. 60 kişiyi istihdam ediyoruz. Hedefimiz, bu sektörde tam bir dünya markası olmak. Kalitemizi yükselterek üretim kapasitemizle birleştirmeye devam ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber