Çubuk'ta tarım

Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, ilçenin Ankara'nın seracılık üssü olacağını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çubuk Kaymakamı Şahin, İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak ve beraberindeki ziraatçılarla Güldarpı, Sünlü ve Taşpınar mahallelerindeki yeni kurulan seralarda incelemelerde bulundu ve üreticilerin istek, talep ve şikayetlerini dinledi.

Seralarda ürün vermeye başlayan domates, salatalık, maydanoz, marul gibi sebzeleri inceleyen ve toplayarak tadına bakan Kaymakam Şahin, serada sebze yetiştiriciliği konusunda ilk defa sertifika alan Şeyda Şan (21) ve Özlem Şan'ın

(22) ürünleri hakkında bilgi aldı.

-Üreticilerin heyecanı-

Aynı zamanda akraba olan Şeyda ve Özlem Şan'ın yetiştirdiği pepino, kamber biberi, pembe, sarı ve mor domatesleri inceleyen Kaymakam Şahin, "Bu kızlarımızda olduğu gibi buradaki çiftçilerimizde ciddi bir heyecan var. Yeni ürünler deniyorlar, biz bunları görüyoruz. Kaymakamlığımızın yaptığı yatırımlar kadar üreticilerimiz de ciddi yatırımlar yaptı" diye konuştu.

Ispanak, soğan, marul gibi sebzeleri yetiştiren ve bu ürünleri büyük marketlere toptan satan üretici Ali Erdemir ile bir süre sohbet eden Kaymakam Şahin, şunları söyledi:

"Hayatımda ilk defa gördüğüm yeşillik çeşitlerini burada görüyorum. Bakın üreticimizin burada ürettiği bu ürünler, Ankara'nın en pahalı semtlerinde alıcı buluyor. Tarlada bir sezonda 3 defa ürün alıyorlarmış, seraya geçtiklerinde yaklaşık 6 defa ürünü çok rahatlıkla ala bilecekler.

İlçede sebzecilik ve çiçekçilik olmak üzere iki alanda seralar kuruldu. Ankara Bentderesi'ndeki çiçekçiler, restorasyon çalışmaları, Yenimahalle'deki çiçekçiler ise yeni imar çalışmaları neticesinde kiraların artması gibi sebeplerden dolayı yeni arayış içerisindeler. Çiçekçiler Ankara'da bir arayış içerisinde. Bizim burada yapacağımız çalışmalar o arayışı sonlandırmış olacak. Çubuk inşallah yakın bir zamanda seracılığın üssü olacak.

Geleceğin en önemli stratejik yatırımı olan tarımı, her yönüyle Çubuk'ta en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Yerli tohum ve fide yetiştirilmesi de önemli. İlçede geçtiğimiz yıllara göre yüzde 30 oranında fide satışlarında artış oldu. Buralarda sebze tohumu ve yerli bölgeye has fide de üretilip satılacak. Bu konuda ilk fide yetiştiriciliğine de başlandı. Ahmet Kurnaz isimli üreticimiz sadece domates fidesi için bir kişiden 100 bin fide siparişi almış, bunlar gerçekten çok heyecan verici olaylar. Artık tohum yetiştirmede de dışa bağımlı olunmayacak."

-seralar bacasız fabrika gibi-

Yapılan seraların, iş kapısı olduğunu vurgulayan Kaymakam Şahin, "Bir serada çalışan kişi sayısı 10 olarak kabul ettiğimizde, 60 serada yaklaşık 600 kişiye istihdam sağlanmış oluyor. Seraları bacasız fabrika olarak da değerlendirebiliriz. Fabrika açılsa, bu teknolojide bu kadar çalışan olmaz" diye konuştu.

Teşvik amacıyla 2012 yılında 60 seranın kendileri tarafından yapıldığını, ancak 2013 yılında bu sayının alınan verime göre 160 veya 260'a çıkacağını aktaran Kaymakam Şahin, sözlerini, "Düşüncemiz, bu bölgelerde daha az alanda daha çok verim elde edebileceğimiz mahsul yetiştirmektir. Üretilen ürün sayısını artırarak çiftçimizin cebine daha çok para girmesini sağlamaktır. Bu yıl sebze ve çiçek yetiştiriciliğini teşvik etmek ve bu konuda tanıtım yapmak için bir tarım şenliği yapmak istiyoruz" diye tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber