Üniversitelerin düşük puanlı bazı bölümleri iş hayatında kazandırıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2005 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu'na (İş-Kur) en fazla doğalgaz tesisatçılığı, gazaltı kaynakçılığı, CNC operatörlüğü, tekstil ve hasta bakıcılığı gibi ÖSS'de alınacak düşük puanlarla iş sahibi olunabilecek mesleklerde kalifiye eleman talebi geliyor.

İş-Kur Konya İl Müdürü Ali Göktürk, ÖSS'ye hazırlık ve sınavda başarılı olmak kadar tercihlerin akılcı yapılmasının da gelecek açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.

Öğrencilerden, tercih yaparken "puanım çok düşük" diye üzülüp karamsarlığa kapılmamalarını isteyen Göktürk, "Bize en fazla doğalgaz tesisatçılığı, gazaltı kaynakçılığı, CNC operatörlüğü, hasta bakıcılığı, tekstil gibi mesleklerde kalifiye eleman talebi geliyor. Bu mesleklerde ciddi oranda kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle fabrikaların otomasyona geçtiği, teknolojinin ön plana çıktığı dönemde, CNC operatörlüğü, iyi gelir getiren gözde bir meslek. Öyle ki bu meslek dallarında açılan kurslardan mezun olanlar bile hemen iş bulabiliyor. Bu bölümler ÖSS'de düşük puan aldığı için üzülen öğrenciler için çok iyi fırsat" dedi.

Türkiye'nin birçok ilinde faaliyet gösteren bir dershanenin Konya şubesinde görevli rehber öğretmen Ferhat Kont ise "2 yıl önce bir öğrenci için at antrenörlüğünü önerdiğimde, velisi bana tepki göstermişti. Bugün bir at antrenörü, aylık 3 bin YTL maaşla çalışabiliyor. Bunun gibi pek önemsenmeyen mesleklerden olan optisyenlik, protez ortez, iklimlendirme ve soğutma, moda tasarımı, makine ressamlığı, mermercilik, dış ticaret, sigortacılık, adalet ve inşaat teknikerliği de genetik, ekonomi ve bilgisayar mühendisliği kadar iş alanı sunuyor. Bu bölümlerden mezun olanlar işsizlik sorunu yaşamıyor" dedi.

Bu bölümlerden bazılarında öğrencilerin dikey geçişle 4 yıllık fakültelere geçebildiğini belirten Kont, "Bu durumda kişinin önü açılmış oluyor. Puana göre en iyi araştırma yapılmalı. Düşük puan nedeniyle karamsarlığa kapılmak bence çok yersiz. İşsizlik, kalifiye elemanın bulunamamasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber