THY greve gidiyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2005 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş'in hükümetin yüzde 4 zam talebini kabul etmemesi üzerine kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında iki aylık müzakere sürecini tamamlayan Türk Hava Yolları'nda, 12 işgünü içinde grev kararı asılacak.

Türk-İş ile Hükümet arasında yürütülen ve toplam 371 bin 129 işçiyi kapsayan kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yasal süreci tamamlayan işyerlerinde grev kararları alınmaya başlandı. Yol-İş Sendikası, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde grev kararı aldığını açıklamıştı. Hava- İş Sendikası da önümüzdeki 12 işgünü içinde de THY'de grev kararı asacak.

Halen arabulucu aşamasında bulunan işyerlerinde bir aylık arabulucu aşamasında da anlaşma sağlanamaması durumunda grev kararının arka arkaya alınması bekleniyor.

Türk-İş'in alacağı karar doğrultusunda söz konusu işçilerinde de süreç hızlandırılarak grev kararı alma aşamasına gelebileceği belirtiliyor. Buna göre 60 günlük müzakere sürecini dolduranlarla birlikte toplam 237 bin 713 işçi için grev kararı alınması gündeme gelebilecek.

THY'DE GREV KARARININ ASILMASINA 12 GÜN KALDI

Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine Şubat ayında başlanan THY'de arabulucu süresinin tamamlandığını ve arabulucu raporunun dün itibariyle kendilerine ulaştığını bildirdi. Ayçin, bu rapordan sonra 6 işgünü bekleyeceklerini, ikinci altı işgünü içinde ise grev kararını ilan edeceklerini söyledi. Ayçin, grev kararının asılmasının ardından 60 günlük yasal süreç bulunduğunu, ancak bu süre içinde grev kararının uygulamaya konulabileceğini bildirdi.

TÜRK-İŞ'E "AĞIR HAREKET EDİYOR" ELEŞTİRİSİ

Ayçin, Türk-İş Yönetimini de kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde "ağır" hareket ettiği gerekçesiyle eleştirdi. Ayçin, Türk-İş'in esnek çalışma ısrarlarını reddederek, tartışmaları işkolarının özel koşullarına çekmesi gerektiğini belirtirken, ancak bu şekide başarılı olunabileceğini vurguladı.

TÜRK-İŞ NE İSTEDİ, HÜKÜMET NE VERDİ?

Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk-İş Yönetimi ile Hükümet adına toplu görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin iki kez biraraya geldi. İlk görüşmede Türk-İş ilk altı ay için reel kayıp, enflasyon ve büyüme payı olarak yüzde 13 oranında zam istemişti.

Türk-İş, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için ise yüzde 5'er oranında zam istemiş ve enflasyonun bunun üzerinde gerçekleşmesi durumunda enflasyonun yüzde 100'ünün bu artışa yansıtılmasını talep etmişti.

Taraflar arasındaki ikinci görüşmede ise Bakan Şahin, Hükümetin teklifini iletmişti. Hükümet, işçilere birinci ve ikinci altışar aylar için yüzde 4'er, üçüncü ve dördüncü altışar aylar için de toplam yüzde 5 zam önermişti.

ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME HAFTAYA

Öte yandan, Türk-İş ile Hükümet arasındaki üçüncü görüşmenin ise gelecek hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Söz konusu görüşmede tarafların uzlaşma yolları arayacak.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber