Zafer Çağlayan: İhracat rakamının değil, değerini artırmak lazım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatı arttırmakta kararlı olduklarını belirterek, ihracatta rakamın değil, değerin artırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatı arttırmakta kararlı olduklarını belirterek, ihracatta rakamın değil, değerin artırılması gerektiğini söyledi. Çağlayan, ?İhracata yüksek teknoloji, inovasyon, Ar-Ge ve bilhassa bankayı katmak zorundayız.? diyerek ihracatın 'yükte hafif pahada ağır' duruma getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

2. Ticaret Müşavirleri Konferansı Ankara'da başladı. İki gün sürecek olan konferansın açılışında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bir konuşma yaptı. Bakan Çağlayan, konuşmasının ilk kısmında Türkiye'nin ihracat alanında yakaladığı başarıları anlatarak rakamlardan örnekler verdi.

İhracat hedefinin 500 milyar mal ve 150 milyar hizmet ihraç etmek olduğunu hatırlatan Zafer Çağlayan, 2002'de 3 milyar dolar olan ihracat rakamının 10 yılda 45 kat arttığını kaydetti.

Türkiye'ni ekonomisi bir yandan büyürken bugün Avrupa ekonomisinin 10 gün sonra ne olacağını bilemeyecek durumda olduğunu belirten Çağlayan, ekonomik krizin Avrupa'da 12 hükümetin başını yediğini ifade etti. Çağlayan, ?Geçmişte bize hasta adam diyenler şimdi yoğun bakım çadırında.? diye konuştu.

Dünyanın sadece Avrupa'dan ibaret olmadığını belirterek Türkiye'nin dünyanın her yerine mal ve hizmet götürdüğünü vurgulayan Zafer Çağlayan, ihracat odaklı bir strateji benimsediklerini vurguladı ve 2011'deki rekor büyümenin gerçeğinin de ihracatın büyümesi olduğunu kaydetti. Ekonomi Bakanı, ?İhracat büyüyor, Türkiye büyüyor, Türkiye'nin marka değeri büyüyor.? diye ekledi.

"EĞER TÜRKİYE ÜYE OLSAYDI, AB GEÇEN YIL YÜZDE 1,5 DEĞİL YÜZDE 1,8 BÜYÜRDÜ"

Bakan Çağlayan, ABD yüzde 1,5 oranında, Avrupa yüzde 1,1 oranında ve gelişmekte olan ülkeler ortalama yüzde 6,2 büyürken Türkiye'nin yüzde 8,5 büyüdüğünü vurguladı.

?İki yüzlü AB'nin ısrarına rağmen? Türkiye'nin hedeflerinden geri adım atmadığını ifade eden Çağlayan, ?Eğer Türkiye AB üyesi olsaydı AB geçen yıl yüzde 1,5 değil yüzde 1,8 büyürdü. Şimdi AB Türkiye'ye muhtaç, Türkiye AB'ye değil.? dedi. Çağlayan şöyle devam etti:

?Dünya Bankası Birinci Başkan Yardımcısı ve İMF Başkanı ile görüştüm, aynen ifadelerini aktarıyorum. Türkiye'nin İMF'ye ihtiyacı yok ama bizim size ihtiyacımız var diye bana ifade ettiler. Ben eskiden İMF'ye kızmazdım, İMF'ye kızanlara kızardım. İMF'ye muhtaç edenlere kızmak lazım derdim. O tarihlerde derdim ki eğer Türkiye olmasa İMF'deki memurlar aç kalır maaş alamazlardı derdim. Onun için İMF Başkanı da bana bizim size ihtiyacımız var, yoksa işsiz kalırız demişti.?

"TÜRKİYE'NİN IMF'DE KENDİ DİREKTÖRLÜĞÜ OLACAK"

Ardından katılımcılara, ?Türkiye'nin İMF'deki direktörünü hatılıyor muyuz bugüne kadar?? diye soran Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yıllarca Belçika'nın direktörlüğü altında temsil edildiğini kaydetti. Ancak şimdi bu konuda bir yasal düzenleme hazırladıklarını belirterek, Türkiye'nin artık İMF'de kendi direktörlüğü olacağını haber verdi. Çağlayan bundan sonra Türkiye'nin direktörlüğü altında başka ülkelerin de temsil edileceğini vurguladı.

Türkiye olarak ihracatı arttırmakta kararlı olduklarını belirterek, ihracatta rakamın değil değerin artırılması gerektiğini söyledi. Çağlayan, ?İhracata yüksek teknoloji, inovasyon, AR-GE ve bilhassa bankayı katmak zorundayız.? diyerek ihracatın yükte hafif pahada ağır duruma getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"KARARNAME HAZIRLANIYOR TİCARET MÜŞAVİRLERİNİN SAYISI 250'YE ÇIKACAK"

Kendisi bakan olarak göreve geldiğinde yurt dışında görevli sayısının 94 merkezde 109 oluğunu kaydeden Zafer Çağlayan, ?3 tanesi uluslararası olmak üzere 106 tane ticaret müşavirliğimiz ve ateşemiz vardı. Gelecek yıl için belirlenmiş olan strateji belgesinde toplam müşavir sayısı ise 135'di.? dedi. Bugün ise 89 ülke ve 137 merkezde 195 ticari müşavir olduğunu kaydeden Zafer Çağlayan, bu konuda bir kararname hazırladıkları bilgisini vererek, ?Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak ticaret müşavir sayımızı 250'ye çıkartıyoruz.? diye konuştu.

AZ BÜROKRASİ ÇOK İŞ ÇAĞRISI

Bakan Çağlayan, konuşmasının sonunda müşavirlere 'az bürokrasi çok iş' sloganıyla ?Mevzuatlarla kendinizi boğmayın iş adamlarını da boğdurmayın.? çağrısı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber