YÖK üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan: Meslek Liseliler yüreğimin acısı

Haber Giriş : 25 Haziran 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS değişikliklerini yeterli bulmayan ve meslek liseliler için, "Yüreğimin acısı" ifadelerini kullanan YÖK üyesi Türkan Saylan, "Sürekli arayıp sıkıntılarını anlatıyorlar. Onları görmezden gelemeyiz" dedi.

YÖK üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan, YÖK'ün üniversiteye giriş üzerinde yaptığı değişiklikleri yeterli bulmadığını, öğrencileri dershanelere bağımlılıktan kurtaracak bir sisteme ihtiyaç olduğunu kaydetti. YÖK Genel Kurul üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, ÖSS'de değişikliklerin yapıldığı tartışmalı Genel Kurul toplantısını ve yeni ÖSS'yi Yeni Şafak'a değerlendirdi. Meslek liseliler için "Yüreğimin acısıdır" diyen Saylan, "Öğrencileri son değişiklikle lise 2 ve lise 3 derslerinden de sorumlu tuttuk ama, bu onları dershanelere bağımlılıktan kurtarmayacak. Öğrencileri dershanelerden çıkarmalıyız" dedi.

Katsayıyı tartışalım ama

ÖSS'de katsayı tartışmalarının kamuoyunda yanlış taraflara çekilmesini istemediğini kaydeden Saylan, "Katsayıyı tartışalım ama, bu tartışmalar öyle bir yere gidiyor ki, sorun sadece katsayıdaymış gibi anlaşılıyor. Ama sorun, sistemin tamamında. Sınavın tüm lise müfredatını kapsamasına olumlu oy kullandım fakat bu değişilik de yeterli olmayacak. Yeni düzenlemeler gerekiyor" dedi. Saylan daha önceki haliyle öğrencilerin lise 1'de okula, lise 2 ve 3. sınıflarda da dershaneye yoğunlaştığını kaydederek, "Ama şimdi ne olacak? Öğrenciler lise 2 ve 3'te hem okulu, hem dershaneyi götürmeye çalışacak. Bu öğrencilerin dershaneye bağımlılığın sürmesi demek. Biz bu bağımlılığı sona erdirecek çözümler bulmalıyız" diye konuştu.

Türkan Saylan ÖSS'nin içeriğinde yapılan, bilgi sorularının üçte bir oranında tutulması ve üçte iki oranında yetenek sorusu sorulması düzenlemesini de dershanlerin önemini artıracağı nedeniyle yeterli görmediğini söyledi.

'Beni sürekli arıyorlar'

Prof. Saylan, YÖK Genel Kurul toplantısında katsayı hesaplarının aynı kalmasını savunmadığını, 'tartışılması ve yeni düzenlemelere açık olunması' yönünde görüş açıkladığını aktardı. Katsayı uygulaması ile önü kesilen binlerce meslek liselinin sürekli kendisine de sıkıntılarını ve taleplerini aktardığını anlatan Türkan Saylan, "Yüreğimin acısıdır, sürekli arıyorlar, onları görmezden gelemeyiz" dedi. Meslek liselilere uygulanan farklı katsayının 'tartışmalı' olduğunu ifade eden Saylan, sınav sistemi içindeki katsayı hesaplamasının ÖSYM'nin üzerinde çalışması gerektiği bir konu olduğunu belirtti.

Meslek yüksek okullarının gelişmiş ülkelerde çok önem verilen okullar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Saylan, Türkiye'de mesleki eğitim içerisinde meslek yüksek okullarının yerinin tatmin edici olmadığını kaydetti. "Bu yüzyılda, üniversiteye giriş sistemini değiştirmem diye tutturmak olmaz" diyen Saylan, tüm eğitim sistemi için olduğu gibi, üniversiteye giriş sisteminin de sürekli değiştirilmesi ve geliştirlmesinden yana olduğunu vurguladı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber