TAFED Başkanı Açıköz: Türk yemeklerinin anatomisiyle oynanmamalı

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Türk yemeklerinin modernize edilmesi fikrine katılmadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAFED Başkanı Açıköz'e göre Türk Yemekleri anatomisinden öte sunumlarıyla çağa ayak uydurmalı.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz son yıllarda kendilerinin de Türk yemeklerini modernize etme gibi fikirleri duydukları saygı duymakla birlikte bu modernizasyona katılmadığını söyledi. Türk yemeklerinin özü ile oynanmadan sadece sunumuyla Dünya'ya servis edilmesinin doğru olacağını düşündüklerini aktaran Açıköz ?Şimdi önce Avrupalıya beğendirelim diye kendi yemeğimizin anatomisiyle oynamak gibi bir şey olamaz. Hatay'ın humusunu Avrupalılar yesin onların damak tadına göre yapalım diye çalışma içine girersek kendi yapmış olduğumuz o güzel leziz yemekleri berbat etmiş oluruz? dedi.

'MAKYAJA İHTİYAÇ VAR AMA LEZZET OLARAK DEĞİL'

Türk mutfağının Dünya genelinde sadece sunumuyla makyaja ihtiyaç duyduğunu söyleyen TAFED Başkanı Açıköz Türkiye genelinde bile yemeklerin farklılık gösterdiğini ancak bu farklılığı Asyalılar için ayrı Avrupalılar için ayrı olarak yeniden düzenlemenin hata olduğunu belirtti.

Açıköz ?Türk mutfağının bu makyaja ihtiyacı var ama lezzet olarak değil. Bunu çok iyi ayırt etmek lazım. Bizim sunumla ilgili çalışmamız lazım. Şimdi Avrupalıların yiyebilecek olduğu dünyada değişik bir sürü insan kültürü var. Bizim ülkemizde bile kültür farklılığı yok mu? Şimdi Ankara'dan gelen insana Hatay yemeğini beğendirelim diye Ankaralıların damak tadına göre mi yapacağız? Bunu böyle düşünmeliyiz. Ülkemizde o kadar güzel yemekler var ki. Herkesin sevdiği mutlaka bir şeyler olur özünden oynamadan sunulduğu sürece yoksa Avrupa'ya göre yapalım bugün Asyalılar geldi ben humusu Asyalıya göre yapayım bugün Afrikalılar geldi Afrikalılara göre yapayım yarın Amerikalılar geldi böyle bir şey yok. Özü sözü neyse yemeklerde aynı şekilde olmalı? dedi.

'YAZ AYLARINDA YAĞLI YEMEKLERDEN KAÇININ'

Değişen hava koşullarına göre artık insanların yiyeceklerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen TAFED Başkanı Açıköz ancak insanlara sağlıklı diye sevmediği yemekleri yemeye zorlanmamaları gerektiğini söyledi.

Açıköz yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklık oranlarının da göz önüne alınarak kişilerin daha az yağlı yemekleri tercih etmeleri gerektiğini ifade etti.

Özellikle yaz aylarında Türk mutfağının sebze ve meyvelerle şenlendiğini vurgulayan Açıköz ?Şimdi bol sıvı tüketecekler bir kere bu sıcakta. Şimdi aşçı olarak önerebileceğim herkesin sevdiği yemekler var sevmediği yemeği insana zorlamanın bir mantığı yok ama yaz aylarında daha hafif daha sıvı daha az daha sık yemek yemeleri. Beyaz etler tüketilmeli e tabi meyve inanılmaz çok fazla zengin sebze meyve yaz aylarında biz aslında Türk insanı olarak inanılmaz bir mirasa sahibiz bu mirası iyi kullanmamız gerekiyor? dedi.

'DÜNYA GENELİNE DAHA FAZLA TÜRK AŞÇI GÖNDERMELİYİZ'

Dünya genelinde Türkiye mutfağının ayrı bir yeri olduğunu söyleyen TAFED Başkanı Açıköz bu yeri daha da sağlamlaştırmanın tek yolunun eğitimli Türk Aşçılarının giderek artmasından geçtiğini söyledi.

Dünya genelinde çalışan çok başarılı Türk Aşçıların bulunduğunu ancak sayının artması için çeşitli projeler hazırlandığını da sözlerine ekleyen Açıköz ?Türkiye'de çok başarılı şeflerimiz var. Bunlar bu işi çok başarılı bir şekilde yapıyor. Yurtdışında çalışan yüzlerce binlerce Türk aşçısı var zaten işin sırrı burada yurtdışına giden aşçı sayısını çok daha fazla arttırmalıyız. Bu temsilcilerimiz yemeklerimizi en güzel şekilde o bulundukları ülkenin otel, restoran ne dersek diyelim en güzel şekilde hazırlayıp orda gelen konuklara tanıtmaları lazım ki konuklar tanıdıkça arkadaşlarına, eşine, dostuna söyleyecek. Türk mutfağı böyle kazanacak? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber