Siber tatbikat 2: 100'den fazla kurum alarma geçecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 2012 yılında yapılacak ikinci siber saldırı tatbikatının kasım ya da aralık aylarında, 100'ün üzerinde kurumun katılımıyla yapılmasının planlandığını belirterek, ''Kuruluşlar, siber saldırı tatbikatına katılacak ki durumlarını görsünler, eksikliklerini görüp tedbir alsınlar'' dedi.

Acarer, 8-23 Mayıs tarihleri arasında 12 internet servis sağlayıcının (İSS) katılımıyla siber saldırı tatbikatı yapıldığını anımsatarak, ''Bu İSS, Türkiye'deki normal trafiğin yüzde 99'una sahip. O yüzden bizim için çok önemliydi'' diye konuştu.

8 Mayıs öncesinde siber saldırı tatbikatı için uzun süre, saldırıların nasıl olacağıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Acarer, her gün bir İSS belirlenerek ona saldırı yapıldığını söyledi.

Siber saldırı tatbikatında İSS'lerin her birinin sonuçlarının farklı olduğunu belirten Acarer, ''Biz birini diğeriyle paylaşmıyoruz. Arada zafiyetler var. Kendileri de görüyorlar. O açıdan baktığımızda çok faydalı'' dedi.

Tatbikatlarda amacın farkındalığın oluşturulması ve konuya dikkat çekilmesi olduğunu ifade eden Acarer, ''Sistemdeki yapıyı görüp, eksiklikleri tespit ederek, bir an önce önlemlerin alınmasıdır. Bu, bir günde olacak bir şey değil, bugün sisteminiz mükemmel gibi gözükürken yarın gelişen bir farklı virüsle bu mükemmel denilen sistem delinebilir. Bu sürecin önemi artarak devam edecek'' dedi.

''İKİNCİ TATBİKAT KASIM YA DA ARALIKTA"

Bu yıl sonuna doğru kamu ve özel sektör kuruluşların katılımıyla daha geniş bir tatbikat yapmak istediklerini dile getiren Acarer, tatbikat sonuçlarını paylaşmayacaklarını kaydetti.

2012 yılında yapılacak ikinci siber saldırı tatbikatının kasım ya da aralık aylarından yapılmasının planlandığını ifade eden Acarer, geçen yıl yapılan tatbikata 41 kuruluşun katıldığını, bu yılki tatbikata ise 100'ün üzerinde kuruluşun katılmasının beklendiğini bildirdi.

Acarer, ''Kuruluşlar, siber saldırı tatbikatına katılacak ki durumlarını görsünler, eksikliklerini görüp tedbir alsınlar. Katılmamak ya ilgisizlikten olur ya bilgisizlikten olur'' dedi.

''GİDEREK ARTAN SİBER SALDIRILARA ORTAK TAVIR ALINMALI"

Son zamanlarda artan siber saldırıların daha da artacağı uyarısında bulunan Acarer, ''Bazı kuruluşlar öne çıkıyor ama onların arkasında kimler var orası tam bir muamma... Yarının savaşları topla tüfekle değil, siber ortamda olacak. Siber ortamda verilecek zararlar, topla ve tüfekle verilen zarardan çok daha fazla'' diye konuştu.

Siber saldırıları yapanların kahraman gibi gösterildiğini, bu konuda basının azami sorumluluk içinde olması gerektiğine inandığını ifade eden Acarer, siber saldırıları önlemenin bir kuruluşun çabasıyla olmayacağını, yapılan saldırılara karşı ortak tavır alınmasını istedi.

Her yıl giderek artan siber saldırılara karşı yapılan tatbikatların yapılması için ön hazırlıkların 3 aydan fazla sürdüğünü anlatan Acarer, şunları kaydetti:

''İlgili kişilerle bir dizi toplantı yapılıyor, tatbikata katılacaklar sistemlerini saldırılara hazırlıyor, bunlar basit değil. Tatbikatın hazır hale gelmesi 4-5 aylık bir süreç. Tatbikat sonrasında bir karne çıkacak. Yani yılda iki tatbikat yeterli. Biz, Türkiye olarak dünyada belki de siber saldırı tatbikatını en çok yapan ülkelerden biri durumundayız. Bu sistemlerimizin mükemmel olduğu anlamına gelmez, burada önemli olan dikkat çekebilmek ve farkındalık oluşturmak.''

''ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞART"

Siber saldırı tatbikatlarında uluslararası işbirliklerinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Acarer, bu konuda geliştirilecek uluslararası kuralların önemli olacağını söyledi.

Siber saldırılara karşı ülkelerin tek başlarına mücadelede zorlanacaklarını anlatan Acarer, ''Bu tek başına yapılacak bir şey değil. Bu konuda uluslararası işbirliği şart'' dedi.

Her yıl yapılan siber saldırı tatbikatlarının bir sonraki aşamasının uluslararası siber saldırı tatbikatlarına katılmak olması gerektiğine inandığını ifade eden Acarer, uluslararası saldırı tatbikatlarının birkaç yılda bir yapıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber